Laatste update 19:28
40

VVD heeft geen plek meer voor Ton Elias

Update:
Parlementair journalist Peter Kee reconstrueerde de ondergang van Elias voor De Nieuws BV

Eerder:
De VVD is aan een grote schoonmaak begonnen op de kandidatenlijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Veel oudgedienden moeten wijken voor de nieuwe garde. Een van die gedumpte veteranen is Ton Elias en hij is niet blij.

‘Verbijsterd, sta niet op TK-lijst,’ schreef de VVD’er vrijdagmiddag op Twitter, met daarbij een link naar een open brief aan partijvoorzitter Henry Keizer. Uit de lange brief blijkt dat Elias, die blijkbaar bij een deel van de VVD behoorlijk ongeliefd is, zijn verwijdering van de lijst niet aan had zien komen:

‘Op mijn verzoek tot een inhoudelijke motivering voor het besluit gaf u aan dat ik mijn Kamerlidmaatschap goed uitvoer, maar ik tegelijkertijd ook ”veel vijanden in de partij” had. Aanvullende inhoudelijke argumenten ontbraken.’

Elias kan zich niet vinden in de gronden waarop de VVD hem buiten de lijst heeft gelaten. Ook een verzoek om Elias op een lage plek te zetten, zodat hij met voorkeursstemmen gekozen kon worden, werd niet gehonoreerd:

‘In onze partij zeggen we dat we elkaar er op aanspreken als dingen niet goed gaan. Dat zou moeten betekenen dat wij niet een partij van allemansvrienden zijn, maar een partij van echte vrienden. En echte vrienden zeggen elkaar bij tijd en wijle de waarheid. Niet om te beschadigen, maar om te verbeteren. Het lijkt er echter op dat bij de weging van mijn geschiktheid voor het Kamerlidmaatschap niet gekeken is naar draagvlak, maar vooral gezocht is naar het gebrek hieraan.’

Andere slachtoffers van de schoonmaakwoede van de VVD zijn onder andere Joost Taverne en Anouschka Schut-Welkzijn. Zij maken samen met Elias plaats voor Sophie Hermans en Bente Becker, politiek assistenten van respectievelijk Mark Rutte en Henk Kamp en het Amsterdamse VVD-Raadslid Dilan Yesilgoz.

Lees hier de hele brief van Elias

cc-foto: EU2016 SK

Geef een reactie

Laatste reacties (40)