189

VVD gelogenstraft: Overheid trekt Nederland uit recessie

Update: Ministers waarschuwen voor optimisme ... Volgens de VVD kan het niet maar gelukkig gebeurt het wel ... Economie groeide in eerste kwartaal met 0,3 procent door bestedingen overheid

Nederland is uit de recessie geraakt. Directe oorzaak voor de groei van de economie is een verminderde afname van overheidsbestedingen. Dat heeft het CBS bekend gemaakt. Opvallend: Zaterdag verklaarde VVD-fractieleider Stef Blok nog dat zoiets onmogelijk is.


NRC Handelsblad schrijft:

Nederland is officieel uit de recessie. De economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,3 procent gegroeid, blijkt uit een tweede raming van het CBS. (…) Volgens het CBS heeft de overheid meer geld uitgegeven, vooral op het gebied van het openbaar bestuur. Daarnaast zijn de uitgaven van huishoudens minder gekrompen dan eerder geraamd. 

De cijfers zijn een bijstelling van een eerdere berekening. Het is goed nieuws voor de linkse partijen die hameren op overheidsinvesteringen om groei te stimuleren. Saillant: Volgens regeringspartij VVD is het onmogelijk dat de overheid de economie kan oppeppen. Fractieleider Stef Blok verklaarde afgelopen zaterdag nog tegen NU:

Het is een illusie dat je in een open handelsland je eigen economie een oppepper kan geven. 

Dat een stimuleringsmaatregel die toenmalig minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) onder het vorige kabinet uitvoerde een gunstig effect had op de economie werd door Blok in het interview glashard ontkend:

Dat was geen typisch Nederlands verschijnsel. Wereldwijd liep de economie omhoog, maar daarna zakte alles weer in.

Overigens is de economie in vergelijking met vorig jaar nog steeds gekrompen. Maar ten opzichte van het vorige kwartaal is er sprake van groei.

CBS kwartaalcijfers

Update 15:20

De kabinetsleden, die immer hameren op vertrouwen in de economie, manen burgers nu niet teveel waarde te hechten aan de gunstige cijfers, meldt het AD:

Minister De Jager waarschuwt: het is te vroeg om de vlag uit te hangen. De Jager zei ook minder optimistische signalen over de economie te horen. ‘Dus ik ben voorzichtig. Dit is nog niet de brenger van het einde van het slechte nieuws.’ Verhagen wijst erop dat de economische groei in het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van de voorgaande 3 maanden komt doordat de overheid meer heeft besteed. Het ‘duurzame herstel zal uiteindelijk moeten komen van burgers en bedrijven’, volgens de minister.

Geef een reactie

Laatste reacties (189)