16

VVD gloreert, ruk naar rechts in nieuwe gemeenten

VVD schrijft historie in Venlo, Verdonk wint 2 zetels in Zuidplas

De VVD is voor het eerst de grootste in Venlo met 28 procent van de stemmen. PvdA valt terug van 21 naar 11 procent en blijft daarmee de grootste linkse partij in de stad. De opkomst bleef steken op 46 procent. Ook in andere gemeenten verloor de PvdA.

Weblog van dagblad De Limburger:

Venlo is de eerste stad in Nederland met meer dan honderdduizend inwoners waar de VVD de allergrootste partij is. Daarmee schrijven de VVD en Venlo historie. Het is sowieso voor Venlo uniek dat de VVD zo groot is geworden.

Mark Rutte kon door de affaire met Boekestijn niet in Venlo aanwezig zijn. Het CDA dat nu de grootste partij is in Venlo komt voorlopig uit op 17,7 procent en de PvdA op 10,9 procent. De Nederlandse Moslim Partij haalde 0,6 procent van de stemmen, lang niet genoeg voor een zetel.

foto: VVD-lijsttrekker Mark Verheijen in Venlo. Hij is ook vice-voorziter van de landelijke partij.

In de nieuwe Limburgse gemeente Horst aan de Maas wint CDA met 40,6 procent van de stemmen (11 zetels). De liberale partij Essentie waar de VVD in zit wordt tweede partij met 22 procent (6 zetels). Derde wordt de SP die met 19,1 procent gelijk blijft en 5 zetels haalt. De Progressieve Kombinatie waar de PvdA deel van uit maakt kreeg 11,2 procent, oftewel 3 zetels. Ook hier een pijnlijk verlies en mogelijk einde als coalitiegenoot. D66 haalde 7 procent (2 zetels).

In Peel & Maas won het CDA ook met 12 zetels. De PvdA die samen met GroenLInks optrok verloor ook hier en krijgt 4 zetels. De VVD kreeg er drie.

In Venray werd het VDA de grootste en de PvdA tweede met 15 procent, ook hier een fors verlies.

In Oldambt (Groningen) bleef de PvdA met ruim 40 procent de grootste, maar verloor wel.

In de nieuw Zuidhollandse gemeente Zuidplas won Rita Verdonk met Trots op Nederland twee zetels. De VVD blijft daar de grootste.

Lees ook Verdonk is binnen in Zuidplas (volkskrant)

Geef een reactie

Laatste reacties (16)