Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD grote verliezer tussentijdse verkiezingen

  •  
14-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
pvda_wint.png
CDA en D66 winnen veel stemmen .... VVD vrijwel overal achteruit ... PvdA wint in Leeuwarden
De VVD is de grote verliezer van de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen woensdagavond. D66 en CDA wonnen veel stemmen en ook de PvdA deed het goed.
De tussentijdse verkiezingen werden gehouden in negen gemeenten in Friesland en Zuid-Holland, die vanaf volgend jaar als vier gemeenten verder gaan: Alphen aan de Rijn, Heerenveen, Leeuwarden en de Friese Meren vanwege een herindeling van deze gemeenten.
In Alphen aan de Rijn is het CDA de grote winnaar en de VVD de verliezer. CDA werd de grootste partij met 18 procent van de stemmen. De SP heeft er 8,3 procent van de Alphense stemmen gekregen. Dat was 3 jaar geleden 4,8 procent. De PvdA heeft in het nieuwe Alphen aan den Rijn 4 gemeenteraadszetels, VVD 3.
De VVD verliest in Heerenveen De PvdA boekte in Heerenveen winst. De PvdA kreeg in Heerenveen 27,27 procent van de stemmen. Bij de vorige verkiezingen was dat 26,28 procent. De partij is de grootste partij met acht zetels. Ook CDA en D66 kregen meer stemmen. CDA stijgt van 3 naar 4 zetels, D66 gaat van 2 naar 3 zetels. GroenLinks houdt haar ene zetel.
D66 wint in Leeuwarden In Leeuwarden kreeg de PvdA er een zetel bij. D66 ging er van twee naar vijf zetels. De VVD raakte ook in Leeuwarden kiezers kwijt en gaat er één zetel achteruit. In De Friese Meren kreeg De Fryske Nasjonale Partij de meeste stemmen en VVD de minste.
Graadmeter De tussentijdse verkiezingen worden ook wel gezien als een eerste graadmeter sinds de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar. De rest van Nederland gaat volgend jaar stemmen, bij de landelijke gemeenteraadsverkiezingen.
De opkomst was in alle gemeenten lager dan in 2010. Alleen in De Friese Meren was de opkomst hoger dan 50 procent.
Bekijk de verslagen van Xander van der Wulp op nos.nl

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.