62

VVD heeft geen haast met klimaatmaatregelen en stapt uit Rijswijks college

De VVD-fractie in Rijswijk is maandag uit het college gestapt. Reden daarvoor is gesteggel rond de Energievisie, de door het college voorgestelde energienota, die de VVD niet wil tekenen. Daarin staan plannen opgenomen om Rijswijk uiterlijk in 2040 van het gas te halen. De VVD vindt dat het college wat betreft de energietransitie op landelijke maatregelen vooruitloopt en beschuldigt coalitiegenoot GroenLinks ervan het plan te willen doordrukken. Volgens die partij gaat er echter ‘kostbare tijd’ verloren wanneer er wordt gewacht op Den Haag. Dinsdag zou er over de nota worden gestemd, volgens lokale zender Rijswijk.tv zou de nota waarschijnlijk worden aangenomen.

De Rijswijkse VVD maakte de beslissing bekend in een persbericht op de eigen website. Volgens de VVD hebben burgers ‘moeite met het goed in beeld krijgen van met name de financiële gevolgen van de in de energievisie voorgestelde maatregelen.’ Daarin benadrukt de partij dat het opstappen niet te maken heeft met de inhoud van de Energievisie, maar het proces daar omheen, waarbij wordt vooruitgelopen op energiemaatregelen vanuit het kabinet. Vooral GroenLinks krijgt daarbij de wind van voren van de VVD. GroenLinks reageert in een eigen persbericht met: ‘De Rijswijkse VVD vindt dat te snel, de rest denkt dat er dan veel kostbare tijd verloren gaat.’

De Rijswijkse coalitie bestond uit VVD, GroenLinks, D66 en lokale partij Wij. Rijswijk. Door het opstappen van de VVD is er voor de overige partijen geen meerderheid meer. De overgebleven partijen onderzoeken nu of het college doorgaat als minderheidscollege, of dat er een nieuwe coalitie wordt gesmeed. Voor het weekend sneuvelde al een ander college over de energietransitie, namelijk dat van Winterswijk. Daar stapte het CDA uit een coalitie met Winterswijks Belang na een verhit en uiteindelijk mislukt debat over verduurzaming.

Beeld: Stadhuis Rijswijk, Google Streetview

Geef een reactie

Laatste reacties (62)