Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD houdt traditie in ere: wéér de grootste integriteitsschenders

  •  
22-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
4690593888_f1b08574c2_o

© cc-foto: Maarten https://flic.kr/p/89uw9q

Ook in 2016 was de VVD veruit de grootste als het gaat om integriteitsschandalen. Uit de jaarlijkse Politieke Integriteits-Index van Vrij Nederland blijkt dat vorig jaar vijftien VVD’ers zich schuldig hebben gemaakt aan zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Inmiddels ontstaat er een traditie: de VVD heeft voor het vijfde jaar op de rij de toppositie te pakken.
Drie van de vijftien VVD’ers die het niet zo nauw met de regels namen zijn strafrechtelijk vervolgd. Dat zijn Jos van Rey die zich schuldig maakte aan fraude en corruptie, Ton Hooijmaijers die zich met omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen bezighield, en Rold Zincken die zich wegens mishandeling bij de rechter mocht melden. Sinds 2008 zijn er in totaal zelfs 21 VVD’ers strafrechtelijk vervolgd.
Een andere spraakmakende zaak uit de Integriteits-Index is die van oud-Eurocommissaris Neelie Kroes. Zij verzweeg een vennootschap op de Bahama’s voor de Europese Commissie, een overtreding van de gedragscode. Zij werd hiervoor op de vingers getikt, maar ontliep een sanctie. En ook VVD-burgemeester Jean Paul Gebben staat in de lijst. Hij moest aftreden toen hij dronken met een jong meisje op de foto werd gezet. Gebben had die betreffende avond piketdienst.
Na de VVD volgen op ruime afstand D66 (5 affaires), het CDA (4), de PvdA (3) en de PVV (1). Vrij Nederland stelt de Politieke Integriteits-Index sinds 2013 op in samenwerking met Leo Huberts, hoogleraar bestuurskunde aan de VU en Muel Kaptein, hoogleraar integriteit aan de Erasmus Universiteit.
cc-foto: Maarten
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.