36

VVD-Kamerlid beschadigt Nederland op internationale censuurindex

De internationale censuurwaakhond Mapping Media Freedom heeft de tweets van VVD-Kamerlid Han ten Broeke opgepikt waarin hij de subsidie aan opinieplatform OneWorld ter discussie stelt. Ten Broeke nam er aanstoot aan dat OneWorld ‘weer’ een opiniestuk van Quinsy Gario plaatste, waarna de VVD’er besloot vragen te stellen over ‘het nut’ van de publicatie.

Mapping Media Freedom monitort potentiële bedreigingen van de persvrijheid in Europa. De waakhond heeft de opmerkingen van Ten Broeke nu aangegeven bij het project Index on Censorship.

Ten Broeke zelf beklaagt zich erover dat hij bij de censuurwaakhond is gerapporteerd. Volgens de VVD’ers wilde hij niet de inhoud van het artikel van Gario ter discussie stellen, maar slechts de subsidie aan het platform. Volgens Ten Broeke is het zijn plicht als volksvertegenwoordiger de besteding van belastinggeld ter discussie te stellen.

Uit de betreffende tweets van Ten Broeke valt echter wel degelijk op te maken dat de VVD’er zich vooral druk maakt om die subsidie omdat OneWorld opiniestukken van Gario publiceert waar Ten Broeke zich niet in kan vinden.

‘Zorgwekkend,’ zegt Thomas Bruning, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Dat VVD’er Ten Broeke zich feitelijk wil bemoeien met het redactionele beleid van een onafhankelijk medium is volgens Bruning verontrustend. Ook staan de opmerkingen van Ten Broeke volgens Bruning niet op zichzelf:

‘Ook bij producties van de publieke omroep wekken sommige Kamerleden de suggestie dat zij de inhoud van een onafhankelijk journalistiek programma kunnen bepalen. Een liberale partij als de VVD zou toch beter moeten weten. Dit past niet in een democratische rechtsstaat, waar de staat geen invloed zou moeten willen uitoefenen op journalistieke keuzes, of dit nou publieke of private media betreft.’

Lees ook:
VVD: Subsidie alleen voor onze mening 

Bron: Villamedia / cc-foto: Ben Raynal

Geef een reactie

Laatste reacties (36)