37

VVD-kamerlid Boekestijn stapt op na schenden geheimhouding

Kamerlid vertelde voor camera RTL Nieuws vrijuit over gesprek koningin met parlementariërs

VVD-kamerlid Boekestijn is woensdagavond opgestapt nadat hij eerder op de avond tegenover RTL Nieuws uit de school klapte over het geheim overleg. Het is de zoveelste blunder van de VVD-er. Dergelijke uitglijders werden in Den Haag ‘Boekestijntjes’ genoemd. Eerder al zei hij na afloop van De Wereld Draait Door in een onbewaakt moment over partijleider Mark Rutte: ‘Hij heeft geen ideeën’. Dat werd vastgelegd door een cameraploeg van EenVandaag die een dag op stap was met Boekestijn.

VVD-Kamerlid Boekestijn heeft na een spoedoverleg ‘vrijwilig’ besloten op te stappen als kamerlid. Hij had uit de school geklapt over het vertrouwelijke gesprek tussen koningin Beatrix en Kamerleden. Voor de camera van onder andere Nova zei hij zichzelf niet in staat te achten een verklaring te geven voor zijn loslippigheid. De zaak was extra pijnlijk omdat het overleg met de koningin na een schorsing van tien jaar juist vandaag voor het eerst weer plaatsvond. In 1999 werd het regelmatig overleg met parlementsleden gestaakt omdat kamerleden gelekt hadden over wat er besproken was.

Bekijk het interview bij RTL Nieuws

Lees meer over zijn opstappen bij De Pers

Bij Nova stelde Rutte het te betreuren dat hij een goed kamerlid is kwijtgeraakt.

In een interview met RTL vertelde Boekestijn vanavond onder meer: “Het was een heel inhoudelijk gesprek. Het ging over de kloof met de kiezer en de hypecultuur.”, Het ging over hypes, Europese integratie en ontwikkelingssamenwerking, aldus de VVD’er. Ook onthult hij dat de omstreden vakantievilla van kroonprins Willem-Alexander, die zelf ook bij het gesprek met kamerleden aanwezig was, niet ter sprake is gekomen.

Volgens de NOS zou de Rijksvoorlichtingsdienst ‘heel goed naar de uitspraken van Boekestijn kijken’.

Het overleg tussen kamerleden en koningin werd tien jaar geleden opgeheven omdat kamerleden aan de Volkskrant hadden verteld waarover gepraat werd. Vandaag werd de traditie weer in ere hersteld. Of het meteen voor het laatst is moet nog duidelijk worden.

Boekestijn kwam eerder in opspraak omdat hij zich in een tv-programma ‘per ongeluk’ laatdunkend uitliet over VVD-leider Rutte. Ook maakte hij op Twitter een racistische grap.

Lees ook Trouw: Boekestijn licht zichzelf beentje

Geef een reactie

Laatste reacties (37)