122

VVD-Kamerlid: eigen risico zorg wél omhoog

Brigitte van der Burg spreekt lijsttrekker Rutte tegen bij Nationaal Verkiezingsdebat

In een door de Samenwerkende Jongerenraden Nederland (SJN) georganiseerd debat in Den Haag heeft VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg afstand genomen van haar politiek leider Mark Rutte. Ze zei daar dat het eigen risico in de zorg met de VVD wel degelijk omhoog gaat.

Opname #VraagMP
De SJN schrijft:

Vooral het debat tussen SP en VVD leverde een bijzonder uitkomst op. VVD-Kamerlid Van der Burg zei, in tegenspraak met partijleider Rutte, dat de eigen bijdrage in de zorg wel omhoog gaat.

Verhoging van het eigen risico is een heikel punt bij de VVD. Rutte ontkende zondag in het premiersdebat glashard dat de VVD het eigen risico wil verhogen. Dat is opvallend omdat die verhoging bijvoorbeeld onderdeel is van het Kunduz-akkoord. De spin is nu dat de VVD geen verhoging op die verhoging wil. Deze uitleg wordt echter onderuitgehaald door een tekst in het verkiezingsprogramma van de partij. 

Ook dure zorg moet toegankelijk blijven voor iedereen die het nodig heeft. Een eigen risico is het bedrag waarvoor mensen maximaal extra worden aangeslagen als ze gebruik maken van zorg, daarboven betaalt de samenleving collectief de rekening. De VVD vraagt daarom van iedereen meer eigen betalingen, zodat verhoging van de premie beperkt kan blijven. Ook de huisarts valt onder dit eigen risico. De aparte eigen bijdragen voor de geestelijke gezondheidszorg en voor de ligdagen in het ziekenhuis vervallen hiermee.

Kamerlid Brigitte van der Burg staat op nummer 26 van de kandidatenlijst van de VVD.

Lees meer over het debat op de website van de SJN.

cc-foto: RVD

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (122)