97

VVD-Kamerlid Houwers verdacht van oplichting en witwassen

Update: OM maakt details onderzoek bekend ... Johan Houwers stapt op als VVD-Kamerlid 

Het gonsde van de geruchten maandagmiddag op Twitter, nadat een VVD-woordvoerder tegenover Nieuwsuur had bevestigd dat ‘een dezer dagen’ een VVD-Kamerlid op zou stappen wegens een ‘integriteitskwestie’. Actualiteitenrubriek 1 Vandaag wist te vertellen dat het gaat om Johan Houwers. Een woordvoerder van de fractie zou dit hebben bevestigd.

Update: 20.00uur:
Johan Houwers, die maandagmiddag zijn VVD-Kamerlidmaatschap opgaf wegens een ‘integriteitskwestie’, wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Dat maakte een woordvoerder zojuist bekend.

Update 16.33 uur:
De Volkskrant meldt dat Houwers zelf zijn ontslag heeft ingediend bij Kamervoorzitter en partijgenoot Van Miltenburg:

De reden is dat er aangifte tegen hem is gedaan omdat hij bij het afsluiten van zijn hypotheek onjuiste inkomensgegevens zou hebben verstrekt aan een financiële instelling. Dat zou gebeurd zijn voor hij in 2010 in de Kamer kwam. De Rijksrecherche heeft een onderzoek tegen hem ingesteld, dat nog loopt. Zelf is Houwers van mening dat hij geen onjuiste gegevens heeft verstrekt. Maar hij vindt dat hij hangende het onderzoek ‘mijn functie als Tweede Kamerlid niet op passende wijze’ kan invullen.

Eerder
Wat de ‘integriteitskwestie’ precies behelst is nog niet duidelijk. Houwers is sinds 2010 voor de VVD actief als Kamerlid. Zijn portefeuille omvat I&M Ruimtelijke Ordening, EZ Dierenwelzijn (niet productiedieren), EZ Jacht en BZK Bouwen.

Houwers verkreeg landelijke bekendheid na zijn uitspraken over de Nederlandse wolf. Volgens Houwers zouden de beesten moeten worden afgeschoten.

Geef een reactie

Laatste reacties (97)