112

VVD-Kamerlid Mark Verheijen stapt op

Declaratiegedrag doet Kamerlid de das om ... Zijlstra: 'Op grond van het rapport van de integriteitscommissie en de publicaties is het een logisch besluit' ... Rutte zegt voor zijn beurt te hebben gesproken

VVD-Kamerlid Mark Verheijen stapt op. Dat meldt zijn partij vrijdagmiddag. Verheijen werd lange tijd achtervolgd door zijn declaratiegedrag in het verleden.

Mark Verheijen is vrijdagmiddag zelf ook met een verklaring gekomen. Hierin zegt hij onder andere:

De verschillende publicaties van de afgelopen weken in combinatie met een aangifte in mijn richting bij het Openbaar Ministerie zorgden voor veel onrust. Naar aanleiding daarvan heb ik de Permanente Commissie Integriteit van de VVD gevraagd hiernaar te kijken. Deze Commissie concludeert vandaag dat alles bij elkaar opgeteld de feiten en de dynamiek rondom mijn persoon niet passen in het integriteitskader van de partij. Dat alles bij elkaar laat mij geen andere keuze dan mijn functie neer te leggen. Met pijn in het hart, maar met de overtuiging dat dat in deze omstandigheid het enige juiste besluit is.

Volgens VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is het vertrek van zijn partijgenoot een logische stap.

Mark Verheijen heeft vandaag besloten zijn Kamerlidmaatschap te beëindigen. Voor Mark is dit een persoonlijk drama, maar op grond van het rapport van de integriteitscommissie en de publicaties van de laatste weken is dit een logisch besluit.

Update 13:16

Mark Verheijen heeft wel degelijk verwijtbare fouten gemaakt als volksvertegenwoordiger. De commissie komt tot het oordeel dat er meerdere keren door Verheijen declaraties werden ingediend die onterecht door overheid betaald moesten betalen.

Één van de onderzochte zaken was de deelname van Verheijen aan een WNL-verkiezingsdebat. Hij zat daar als kandidaat voor de Tweede Kamerfractie van zijn partij. Verheijen declareerde echter zijn reiskosten niet bij de VVD, maar deed dat bij de provincie. Hierover zegt de commissie:

“Ten onrechte zijn de gemaakte afspraken reiskosten gedeclareerd bij de provincie.”

Update 16:00
Premier en VVD-partijleider Rutte zegt spijt te hebben van zijn uitspraak dat hij de berichtgeving over Mark Verheijen ‘erg opgeklopt’ vond. Dat zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Ik heb twee lessen geleerd. In de eerste plaats had de Commissie Integriteit eerder ingeschakeld moeten worden om met het onderzoek te beginnen. In de tweede plaats had ik mij moeten onthouden van commentaar.

Het volledige rapport is hier te lezen

Geef een reactie

Laatste reacties (112)