77

VVD-Kamerlid onthult Groningse gastactiek aan de telefoon in trein

Update: Leegte maakt excuses voor telefoongesprek ... Oplettende treinreiziger twitterde live mee

Tweede Kamerlid René Leegte heeft een fout begaan door openlijk aan de telefoon in de trein met zijn superieuren te overleggen over de gastactiek van de VVD. In dat gesprek legt hij onder andere uit hoe je Groningers aan het lijntje moet houden en hoe hij de gaswinning in het noorden van het land zo moet framen dat die gunstig uitvalt voor zijn partij.

Actievoerder Rolf Schuttenhelm ving de gesprekken op omdat hij samen met andere treinpassagiers bij Leegte in de coupé zat. De oplettende twitteraar van Fossielvrij, een actiegroep tegen de winning van fossiele brandstof, twitterde onder andere hoe Leegte besprak hoe ‘ze’ de Groningers ‘kunnen pappen’, oftewel, aan het lijntje kunnen houden.

Tijdens het gesprek met zijn superieuren meldt Leegte dat hij de media zoveel mogelijk probeert te ontlopen en in de overleggen blijft benadrukken dat een verband tussen gaswinning en aardbevingen onderzocht moet worden. Volgens Schuttenhelm is dat de juiste tactiek om zoveel mogelijk vertraging in het gaswinningsproces te creëren en deze vooral aan de gang te houden. 

Ook betrapte Schuttenhelm het Kamerlid tijdens zijn telefonische bespreking op het overleggen van een discussie tactiek. Zo spoort Leegte aan in de media te blijven herhalen dat minister Kamp de winning bij Loppersum met 80 procent verlaagd heeft. Dat gaat echter niet om de netto winning. En ook legt hij uit hoe je ‘implicaties voor de coalitie’ op deze manier moet framen, want coalitiepartner PvdA wil dat de gaswinning juist omlaag gaat.

Schuttenhelm erkent in een interview met RTV-Noord dat het opvallend is dat hij deze uitspraken twittert omdat hij daar als actiegroeplid een belang bij zou hebben. Schuttenhelm was echter net samen met Leegte van hetzelfde overleg gekomen en reisde ook net als het Kamerlid met de trein terug. Hieronder kun je zijn hele twitterverslag lezen:

“Wat hij heeft gezegd verbaasde mij ook niet, maar dat hij het zo in de trein deed wel”, aldus Schuttenhelm. “De VVD denkt blijkbaar dat buiten Groningen niemand zich hier mee bezig houdt. Kijk, tegen de VVD als partij heb ik ook niets. Wij zijn ook niet partijgekleurd. Maar met het energiebeleid zijn we het inhoudelijk niet eens.”

Zowel de VVD als René Leegte hebben nog geen commentaar gegeven op dit verhaal. Sargasso meldt alleen dat de bronnen van dit verhaal bij de redactie bekend zijn.

Update 20.41 uur

René Leegte maakt zijn excuses voor het telefoongesprek dat hij openlijk in de trein voerde. Tegen het Dagblad van het Noorden zei hij dat door het gesprek ‘onnodige onrust is ontstaan’.

“Ik bied mijn excuses aan voor het voeren van een telefoongesprek over een gevoelig onderwerp terwijl ik in de trein zat.” Volgens hem staat voor de VVD de veiligheid van gaswinning voorop. ,”Wij steunen het besluit van het kabinet om de gaswinning fors terug te schroeven”, zo laat hij via zijn woordvoerder weten.

Sargasso: Mede treinpassagiers hoorden Tweede Kamerlid Leegte (VVD) zeggen hoe hij meehielp de Groningers aan het lijntje te houden

cc-foto: ArnhemDichtbij

Geef een reactie

Laatste reacties (77)