Laatste update 20:19
29

VVD-Kamerlid Van Haga aangehouden voor rijden onder invloed

Het omstreden VVD-Kamerlid Wybren van Haga werd vorige week op de A4 staande gehouden door de politie vanwege zijn rijgedrag, waarna bleek dat hij te veel had gedronken. Dat meldt De Telegraaf.

Van Haga stelt desgevraagd dat hij ‘geen heilige’ is, maar ook niet ‘volslagen dronken’ was. Volgens Van Haga werd bij hem een alcoholpromillage van 0.6 vastgesteld. 0.5 is de grens voor ervaren rijders. Hij peinst er niet over om op te stappen, maar belooft wel dat hij het niet nog eens zal doen:

Voortaan zal ik helemaal niks meer drinken voor het rijden. Je denkt dat je met twee glazen wijn goed zit, maar blijkbaar niet.

Van Haga staat als huisjesmelker te boek, weigerde meermaals afstand te nemen van zijn zakelijke belangen en oogste veel kritiek nadat BNNVARA’s #BOOS vorig jaar bandopnames onthulde waarop te horen is hoe Van Haga huurders intimideert en illegaal handelen bekent. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zal echter niet snel geneigd zijn om Van Haga te laten vallen, aangezien de coalitie daarmee riskeert de 76ste Kamerzetel kwijt te raken. Gevreesd wordt dat Van Haga – die al meermaals zijn onvrede heeft uitgesproken – dan een eenmansfractie begint, of zich aan zal sluiten bij Forum voor Democratie.

Update 20.16 uur:
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff verklaart in het AD dat Van Haga door de partij een boete en taakstraf krijgt opgelegd:

Kamerleden hebben bij de VVD een voorbeeldfunctie. Dat betekent dat Van Haga niet alleen zijn straf krijgt zoals elke burger die met teveel drank op achter het stuur kruipt. Hij zal 5000 euro schenken aan de Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers en vijf dagen vrijwilligerswerk gaan doen bij een nader te bepalen maatschappelijke organisatie om zijn fout niet alleen in woord en met geld, maar ook in daad te onderkennen.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)