145

VVD-kandidaat laat zich ‘per ongeluk’ racistisch uit

Partij distantieert zich: "Wij werpen dit verre van ons"

Rick de Boer, die in 2014 op de kandidatenlijst van de VVD stond voor de gemeenteraadsverkiezingen in Groningen, heeft zich op Facebook racistisch uitgelaten. De posting leidde op sociale media tot een stormvloed van kritiek. Volgens de aspirant-politicus en badkamerverkoper heeft hij zich ‘ongelukkig’ uitgedrukt.

De Boer participeert in een Facebookgroep waar een artikel werd gepost afkomstig van een extreemrechtse website tegen ‘rassenvermenging’. In zijn commentaar op die bijdrage schrijft hij dat zwarte Afrikanen inferieur zijn aan blanke Europeanen:  

dat het blanke ras de zaakjes beter voor elkaar heeft ( gemiddeld dan ) dan bv het negroïde ras is logisch. duizenden jaren geleden overleefden alleen de sterksten de barre omstandigheden in noord europa. zij moesten inventief zijn om te kunnen overleven, schepen bouwen om voedsel te verzamelen etc. in Africa groeide genoeg fruit aan de bomen en er was voldoende vlees. logisch dat dit ras zich minder heeft ontwikkeld.

Nadat er fel wordt gereageerd op de racistische taal herhaalt hij eerst zijn statement nog (zie screenshot) om daarna, enkele uren later, te stellen:

Ik ben door een aantal leden binnen deze groep, en daarbuiten benaderd over deze tekst . Een aantal mensen vind/denkt dat deze tekst racistisch en of discriminerend is. Laat ik voorop stellen dat dat niet het geval is. Ik ben net als de meeste normaal denkende personen tegen racisme. (…) Het is geenszins mijn bedoeling om mensen uit te sluiten of te beledigen alleen om uiterlijke kenmerken of anderzijds.

Telefonisch laat De Boer weten dat hij zijn berichten heeft willen verwijderen maar dat hij dat niet kan. Hij herhaalt zich niet racistisch te willen uitlaten en vervolgt dan: “Ik bedoel het net als bij mijn eigen kinderen. Ik heb twee dochters en twee zonen van twee verschillende vrouwen. De dochters zijn niet de slimsten, de zonen wel. Van hen eis ik meer. Zo zie ik dat.”
Maar wilt u nou zeggen dat zwarte Afrikanen minder capaciteiten hebben?
“Vanwege de omstandigheden. Kijk naar de Afrikaans-Amerikanen, die zijn al veel verder omdat ze nu tweehonderd jaar daar wonen. Ze leveren zelfs de president.”
De vader van Obama komt uit Kenia, hij is een zwarte Afrikaan.
“Ja. Maar laten we eerlijk zijn, in Afrika zijn ze wel armer.”
Zou het misschien kunnen dat de Europese rijkdom voor een flink deel is gebaseerd op de koloniale plundering van Afrika door Europeanen?
“Ook dat. Maar ik ben beslist niet racistisch. Ik ben zelf klein van stuk en dat is anders dan als je groot bent. Ik wil helemaal niet zeggen dat de een superieur is aan de ander. En ook geen mensen kwetsen.”

Erik Jan Bennema, voorzitter van de VVD-afdeling Groningen, distantieert zich van de uitspraken van de man die in 2014 nummer 14 stond op de kandidatenlijst voor de gemeenteraad. “Ik ben er al over gebeld. Wij werpen dat soort ideeën verre van ons af. Dit heeft natuurlijk niets met de VVD te maken. Daarom heb ik er ook niet publiekelijk op gereageerd maar ik heb De Boer wel gevraagd zijn reacties te verwijderen.” Dat laatste is hem dus niet gelukt.

Geef een reactie

Laatste reacties (145)