138

VVD-kliek maakte puinhoop van COA

Ook VVD-fractieleider Eerste Kamer Loek Hermans onder vuur ... 'Complot-organisatie' achter misbruik gemeenschapsgeld

COA-bestuursvoorzitter Nurten Albayrak, die wegens graaigedrag op non-actief is gezet, blijkt niet de enige VVD’er te zijn binnen het in problemen verkerende Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Ook VVD-senator Loek Hermans en prominent VVD-lid Petra Ginjaar blijken betrokken.

In de Volkskrant komt adviseur Paul Custers aan het woord. Hij werd door Albayrak ingehuurd, maar vertrok na korte tijd vanwege de autoritaire cultuur:

Hij wijst op het grote aantal VVD’ers dat de COA-top bevolkt. ‘Dat is nooit gezond.’ Net als een aantal anderen die bij het COA werkten of werken, wijst hij op de rol van directeur Opvang Petra Ginjaar, VVD’er en dochter van voormalig staatssecretaris van Onderwijs Ginjaar-Maas. Zij vormt met Albayrak ‘het politbureau’, zegt Custers, ‘zo worden ze daar genoemd. Ze is heel, heel erg autoritair.’ Daar omheen zou een ‘groep ja-knikkers’ zijn verzameld. ‘Het is een complot-organisatie. Je weet op de gang nooit wie er achter je loopt.’

Het salaris van Albayrak steeg in de periode 2004-2009 met 170 procent tot 273.000 euro per jaar. Daarnaast declareerde ze er op los en bestelde onder meer een veel te dure dienstauto.

Dagblad De Pers wijst op de rol van Loek Hermans, voormalig minister en thans fractieleider van de VVD in de Eerste Kamer. Hij is voorzitter van de Raad van Toezicht van het COA. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er een onderzoek komt naar de rol van die toezichthouder, in plaats van dat de raad zelf een onderzoek laat uitvoeren.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind: ‘Ik begrijp dat het een proces van maanden is geweest waarin er een schrikbewind zou zijn gevoerd.’ Hij vraagt zich hardop af of er niet eerder ingegrepen had moeten worden. ‘Het is dan ook verstandig dat de minister de opdracht geeft, anders moet de slager zijn eigen vlees keuren.’

Update 20.00

Minister Leers heeft consultant Harry Paul benoemt tot interim-manager bij het COA. Hij is werkzaam bij de consultancy- en interim-managementgroep ABD TOP Consultants die binnen de Rijksoverheid op het hoogste niveau voorziet in de behoefte aan interim-management en advies.

cc-foto: Bas Bogers

Beloon jezelf: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (138)