46

VVD koploper stemmen met een dubbele pet

In de Eerste Kamer stemmen over pensioenen en tegelijkertijd werken bij een pensioenfonds, kan dat?  ... 'De dubbele pet van senatoren dreigt een groot democratisch probleem te worden' 

Lid zijn van de Eerste Kamer is geen fulltime baan, daarom hebben senatoren daarnaast vaak nog één of meerdere nevenfuncties. Uit een onderzoek van de Volkskrant blijkt dat de 75 senatoren in de huidige zittingsperiode 675 keer over een wetsvoorstel hebben gestemd waar ze vanwege een (neven)functie zelf bij betrokken zijn.

Op gemeentelijk niveau en in de provinciale staten is een regel ingevoerd om te voorkomen dat gemeenteraadsleden of Provinciale Statenleden met een dubbele pet stemmen; wie persoonlijk ergens bij betrokken is geweest, mag niet meestemmen. Zo’n regel om belangenverstrengeling te voorkomen vindt de Eerste Kamer echter onnodig, er zou voldoende onderlinge controle zijn.

Maar, zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant, de senatoren stemmen talloze keren over wetsvoorstellen waar ze in (neven)functies zelf bij betrokken zijn. Het kan algemeen; er ligt een wetsvoorstel over pensioenen en een senator heeft een bijbaan bij een pensioenfonds. Maar het kan ook concreter. Zo schrijft de Volkskrant over D66:

Zo stemde D66 onlangs tegen een verdere verlaging van de semipublieke topinkomens, iets waar ook de Vereniging Hogescholen (de werkgevers in het hbo) tegen was. D66-senator Thom de Graaf is voorzitter van die vereniging, merkte PvdA-voorzitter Hans Spekman onlangs op. De Graaf noemt die suggestie van belangenverstrengeling ‘aperte onzin’.

Vorig jaar werd nog voorgesteld om een soortgelijke regeling als in de gemeenten en provincies in te voeren, maar de Eerste Kamer vond dit onnodig. Het zou principieel te vergaand zijn, omdat het ingrijpt in het vrije mandaat van politici om te stemmen.

De Volkskrant schrijft dat VVD-senator Frank de Grave de koploper is wat betreft het stemmen met een dubbele pet; hij stemde 53 keer over wetsvoorstellen waar hij zelf bij betrokken was. Zo is hij onder meer voorzitter van de medisch specialisten en van pensioenreus PGGM. In een reactie laat hij wel weten altijd hetzelfde gestemd te hebben als de rest van de VVD-fractie.

De Grave wordt gevolgd door Thom de Graaf. Hij stemde maar liefst 46 keer over onderwerpen waar hij zelf bij betrokken is. Op de derde plaats staat weer een VVD’er; Heleen Dupuis.

De Volkskrant: Senator stemt vaak met dubbele pet

Geef een reactie

Laatste reacties (46)