15

VVD krabbelt terug van gehandicaptenquotum

Rekenfout: 5 procent is niet 100 duizend, maar 170 duizend banen ... Overheid telde zichzelf niet mee als werkgever 

De VVD wil terugkomen op de afspraak die werkgevers verplicht om 5 procent van hun personeelsbestand te vullen met arbeidsgehandicapten. De regeringspartijen VVD en PvdA spraken dit percentage af in de veronderstelling dat dit zou neerkomen op 100.000 werknemers. Naar nu blijkt is er een rekenfout gemaakt en gaat het om 170.000 werknemers. Dat vindt de VVD te veel, zo meldt NRC Handelsblad dinsdag.

Het ministerie van Sociale Zaken was in de eerste berekeningen tijdens de regeringsonderhandelingen vergeten de overheid als werkgever mee te tellen, schrijft NRC:

Als ook overheidsdiensten onder het quotum vallen levert dat 40.000 plaatsen op voor die arbeidsgehandicapten. Wie precies onder die noemer vallen, is nog niet duidelijk. In elk geval geldt de verplichting alleen voor bedrijven met minstens 25 werknemers. Het quotum moet in 2015 ingaan en zal geleidelijk ingevoerd worden.

“Als we tussen nu en zes jaar 100.000 mensen weten te plaatsen lijkt me dat een fantastische prestatie”, vindt de VVD. “Als het minder oplevert dan vijf procent dan moeten we dat maar accepteren.”

Coalitiepartner PvdA, en met name staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken), wil echter vasthouden aan de vijf procent. Volgens Klijnsma’s woordvoerder Klijnsma was het de onderhandelaars tijdens de formatie duidelijk dat het om een “voorlopige rekenveronderstelling” ging.
De VVD was al geen voorstander van een gehandicaptenquotum. De partij vindt niet dat de politiek dat aan bedrijven moet opleggen. Om die reden wilden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland ook al af van de verplichting.

NRC: VVD: Quotum arbeidsgehandicapten herzien

Geef een reactie

Laatste reacties (15)