92

VVD laakt ‘onzinnig’ toeslagenstelsel van eigen makelij

VVD-fractievoorzitter Zijlstra haalt hard uit naar 'onzinnige carrousel van belastinggeld', maar wie zat er ook alweer in het kabinet toen deze 'fiscale moloch' werd geboren? ... Update: 'op den duur zal de hypotheekrenteaftrek ook verdwijnen'

Als het aan de VVD ligt, gaat het ingewikkelde Nederlandse belastingstelsel volledig op de schop. Alle toeslagen eruit en ook de hypotheekrenteaftrek staat bij de VVD niet meer als een huis.


In de Volkskrant beklaagt fractievoorzitter Halbe Zijlstra zich met name over het toeslagensysteem, dat volgens de VVD afgeschaft dient te worden ten gunste van lagere belastingen. Dat het gewraakte systeem tot stand kwam onder het kabinet BalkenendeII, waar de VVD onderdeel van was, laten we voor het gemak maar even buiten beschouwing.

Zijlstra schrijft in de Volkskrant:

Het toeslagensysteem is de meest zichtbare uiting van die fiscale moloch. Ruim tweederde van de Nederlandse huishoudens krijgt een toeslag. Per maand wordt meer dan een miljard euro uitgekeerd door de Belastingdienst. Geld dat vaak is opgebracht door diezelfde tweederde van de huishoudens via bijvoorbeeld de inkomstenbelasting of de btw.

De zorgtoeslag is een sprekend voorbeeld van deze onzinnige carrousel van belastinggeld. Iedere Nederlander is verplicht verzekerd en betaalt een zorgpremie. Om dit te compenseren, geeft de overheid miljoenen Nederlanders een zorgtoeslag. En om dit te betalen, moeten al die miljoenen Nederlanders weer belasting betalen aan de overheid. Zou het niet veel eenvoudiger zijn al die toeslagen af te schaffen en om te zetten in lagere belastingen?

Volgens Zijlstra zouden belastingen niet meer gebruikt mogen worden om de samenleving te prikkelen, te sturen en te beïnvloeden. In 2013 kwam de Commissie Van Dijkhuizen al met een advies voor een simpeler belastingstelsel met lagere belastingtarieven, minder aftrekposten en eenvoudiger toeslagen. Het kabinet zal uiterlijk 1 juli op deze voorstellen reageren.

Update vrijdag 23:55 uur
Tijdens het programma Pauw & Witteman werd Zijlstra gevraagd of hij de hypotheekrenteaftrek dan ook niet zou moeten afschaffen. Zijlstra gaf toe dat met een simpeler belastingstelsel de hypotheekrenteaftrek uiteindelijk verdwijnt:

Als je klaar bent met zo’n systeem dan heb je lage belastingen en dan heb je inderdaad zo’n belastingkorting, die de hypotheekrente is, niet nodig.

Geef een reactie

Laatste reacties (92)