Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD laat heilige 3-procentnorm los

  •  
26-02-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
ANP-DijsselbloemRutte300.jpg
Dit jaar geen extra bezuinigingen ... Kabinet wil draagvlak voor hervormingen niet kwijt ... In 2014 willen PvdA en VVD wel onder EU-norm blijven
De coalitiepartijen VVD en PvdA zijn het erover eens dat er dit jaar niet nog meer bezuinigd moet worden. Om het begrotingstekort weer onder de Europese norm van drie procent te brengen, had eigenlijk nog zo’n vier miljard gekort moeten worden, maar de coalitiegenoten willen de economie op dit moment niet nog meer klappen toedienen. Daarom wordt de 3-procentnorm voor dit jaar losgelaten, maar met name de VVD lijkt voor 2014 vastbesloten er weer onder te komen.
Update woensdag De 3-procentnorm was altijd heilig voor de VVD, maar Halbe Zijlstra, VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, zegt woensdag in de Volkskrant bereid te zijn om nu de teugels wat te laten vieren. De begrotingsnorm wordt immers vooral overschreden doordat het kabinet een grote, onverwachte tegenvaller had met de nationalisatie van bank en verzekeraar SNS. In 2014 wordt weer economische groei verwacht, dus wat Zijlstra betreft wordt de begrotingsnorm dan weer gehaald.
Zijlstra wil voor 2014 bezuinigen zoals in het regeerakkoord staat aangeven:
Eenderde door belastingverhoging, tweederde door in de uitgaven te snijden.”
Voor 2013 zijn er volgens de VVD-fractieleider nog maar heel weinig knoppen om aan te draaien, zo schrijft de Volkskrant.
We zitten midden in het begrotingsjaar. Je kunt moeilijk geld terugeisen wat je al hebt uitgegeven. Je kunt het alleen nog met lastenverzwaring oplossen. Wat vinden wij als VVD belangrijker? Dat we in 2013 de 3 procent eenmalig niet halen? Of dat we die norm wel halen, maar de economie structureel een grote klap toebrengen? We kunnen de btw met 5 procent verhogen, maar dat lijkt me ook niet verstandig.”
De VVD en PvdA lopen vooruit op de prognoses van het Centraal Planbureau
(CPB) die deze week worden verwacht. De beide fracties en hun bewindslieden besloten eerder al flexibel om te gaan met deze prognoses. De coalitiegenoten realiseren zich ook goed dat verdere bezuinigingen het draagvlak voor geplande hervorming in zorg en sociale zekerheid zullen ondermijnen.
Eerder Bronnen meldden dinsdag tegenover RTL Nieuws dat het kabinet volgend jaar vier miljard extra wil bezuinigen om het begrotingstekort terug te dringen. Het wordt een vuurdoop voor Rutte II. Coalitiepartner Samsom liet vandaag weten dat de 3-procentnorm belangrijk is maar dat er in de huidige ‘buitengewone omstandigheden’ van afgeweken kan worden.
Dijsselbloem verwacht dat de begroting zal moeten worden aangepast. Hij benadrukt dat hij niet vooruit wil lopen op de nieuwe cijfers van het CPB die hij nog niet heeft, maar dat hij wel de tijd wil nemen om met de fractievoorzitters te praten over “hoe het proces zal gaan lopen”.
Volgens de bronnen van RTL gaat het om bezuinigingen tussen de 3,5 tot 4 miljard euro. RTL-verslaggever Frits Wester zegt daarover:
Het kabinet heeft al zitten rekenen en tekenen hoe dat te bereiken. Door nu al aan te geven met welke maatregelen we in 2014 te maken krijgen, hoopt het kabinet extra onzekerheid te voorkomen, ook al is de boodschap slecht.
Wester meent dat het kabinet ‘daadkracht’ wil tonen en ‘niets voelt voor wekenlange onderhandelingen in het Catshuis’.
Dit jaar is het moeilijk voor Rutte-II om nog extra te bezuinigen maar in 2014 wil het kabinet toch echt het begrotingstekort weer onder de drie procent krijgen. Het is een maatregel waar minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zich als voorzitter van de Europagroep wel aan moet houden, maar die bezuiniging kan niet zonder extra bezuinigingen of lastenverzwaring.
Europa Toen bleek dat het Nederlandse tekort boven de Europese norm uit zou komen, liet Eurocommissaris Rehn (Economische en Monetaire Zaken) al doorschemeren dat Brussel Nederland hierom niet al te hard zal aanpakken.
Samsom Samsom wil dat de 3-procentnorm uiteindelijk wel gehaald wordt, maar dat moet volgens hem op een tempo gebeuren dat ‘verstandig is voor de groei en de werkgelegenheid’. Hij lijkt er nog over na te willen denken of ook de lasten verhoogd moeten worden. Nieuwsuur verslaggever Ferry Mingelen zei dinsdagavond dat het nog wel eens een pittige onderhandeling kan worden.
Lastenverzwaring Het CDA is fel tegen lastenverzwaring. Ook SP-leider Emile Roemer is er niet over te spreken. “Het kabinet blijft doof en blind en wil 4 miljard éxtra bezuinigingen in 2014. Bezuinigingen zullen leiden tot nog meer werkloosheid en economische krimp”, liet hij via Twitter weten.
Dijsselbloem zal woensdag beginnen met een rondgang bij de oppositiefracties over hoe en wanneer de plannen in de Kamer besproken kunnen worden. Volgens Wester is er haast bij geboden want ook Brussel wil snel weten of het 2014 goed komt met het Nederlandse begrotingstekort. De begroting moet in april op orde zijn.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.