234

VVD laat Kroes vallen

[Update 13:00] Kroes zelf: 'Ik ben niet beschikbaar' ... Na kritiek van Balkenende op Rutte ('weglopen als het moeilijk wordt') stoppen liberalen met speculeren op premierschap van populaire Eurocommissaris

De VVD heeft Neelie Kroes alweer afgeschoten als premierskandidaat. Ondanks publieke speculatie van leider Mark Rutte in Buitenhof, vegen partijprominenten haar naam alweer openlijk van tafel. Ook in de media klinkt twijfel: Kroes zou de Nederlandse politiek onvoldoende kennen.

Door redactie Joop

VVD-campagneleider en Kamerlid Stef Blok vindt een premierschap van Kroes hypothetisch, zegt hij in Algemeen Dagblad. “Het is uitsluitend denkbaar bij een minderheidskabinet, maar met die mogelijkheid houden we eigenlijk geen rekening.”

Ook VVD-europarlementariër Hans van Baalen haast zich om zich uit te spreken voor zijn lijsttrekker: “Mijn partij heeft maar één premierskandidaat en dat is Mark Rutte. Hij is er helemaal klaar voor.”

Rutte zelf zaaide twijfel door publiekelijk in Buitenhof te speculeren over de kansen van Kroes. Dat resulteerde later die dag tijdens het RTL-debat in een frontale aanval van CDA-premier Jan Peter Balkenende, die Rutte verweet dat hij wegliep voor regeringsverantwoordelijkheid ‘als het moeilijk wordt’. Het lijkt er nu op dat de VVD deze kritiek probeert te pareren door Kroes te laten vallen.

Dominique van der Heide, parlementair commentator van het NOS Journaal, uitte maandag in het RTL4-programma Wat Kiest Nederland (zie video) ook inhoudelijke kritiek op Kroes als kandidaat-premier in de coulissen. Dat is volgens haar niet realistisch, zelfs bijna kiezersbedrog, omdat Kroes al zo lang weg is uit Nederland dat ze de landelijke politiek onvoldoende kent.

Update 13:00 Eurocommissaris Neelie Kroes stelt zich niet beschikbaar voor de Nederlandse politiek. Dit heeft het FD dinsdag opgetekend uit haar mond tijdens een internationaal ict-congres in Amsterdam. Eerder had VVD-leider Mark Rutte gezinspeeld op een mogelijke kandidatuur van zijn partijgenote voor het premierschap. Maar Kroes zegt haar EU-post niet te willen opgeven. Ze beheert in Brussel de portefeuille Digitale Agenda. 

Geef een reactie

Laatste reacties (234)