124

Crisis in het demissionaire kabinet: VVD laat leraren bungelen

De VVD wil toch geen extra geld uittrekken voor docenten in het basisonderwijs. Gesprekken daarover met coalitiepartner PvdA zijn vastgelopen. Uiterlijk woensdag moeten beide partijen in het demissionaire kabinet een overeenkomst hebben bereikt voor de begroting van 2018, maar dat lijkt nu een moeilijke opgave te worden.

Tijdens het coalitieoverleg van maandag maakte de VVD duidelijk niet van plan te zijn in de komende Miljoennota geld te reserveren voor de salarissen van leraren. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) had daarvan een harde eis gemaakt. Eerder had hij gedreigd met de PvdA uit het demissionaire kabinet te stappen als de VVD niet meeging in die eis.

Vorige week leek het allemaal in orde te komen met de lerarensalarissen. Het plan was om 270 miljoen euro uit te trekken voor de verhogingen. Eenzelfde bedrag zou ingezet worden voor defensiepersoneel en veiligheid, een wens die de VVD tegenover die van de PvdA had gezet.

Dat de VVD nu de docenten alsnog niet tegemoet wil komen, heeft te maken met de nog altijd voortdurende onderhandelingen met CDA, D66 en ChristenUnie over een nieuw te vormen kabinet (formatiedag 166). De partijen zeggen meer tijd nodig te hebben om uit te zoeken hoe financiële plannen in de praktijk uitpakken en volgens informateur Gerrit Zalm gaat dat nog zeker een week duren. Dat schreef Zalm maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin schreef hij ook dat hij niet verwacht dat er voor Prinsjesdag een nieuw kabinet is.

Daarmee lijkt een reële kans te zijn ontstaan dat het demissionaire kabinet straks uit alleen de VVD bestaat. Lodewijk Asscher liet na het coalitieoverleg weten dat de eisen van de PvdA niet zijn gewijzigd. Zowel VVD als PvdA zeggen wel nog steeds te zoeken naar een oplossing, maar de PvdA-leider zegt ook zijn handtekening niet te zullen zetten onder een begroting waarin geen extra geld voor de basisschoolleraren is opgenomen.

Bronnen: Volkskrant, RTL Z / Beeld: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (124)