Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD-leider Mark Rutte woest op 'tendentieuze' EO's Netwerk

  •  
27-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
375 keer bekeken
  •  
rutte_netwerk_300.jpg
[Video] Hoofdredactie eist excuses van Rutte, maar krijgt die niet
EO’s Netwerk heeft een reportage gemaakt over de financiële gevolgen van de VVD-plannen voor een aantal gezinnen. In de studio werd VVD-leider Mark Rutte live geconfronteerd met de dramatische beelden.
Door redactie Joop
In het hierboven door Joop.nl geselecteerde fragment krijgt eerst een bijstandsmoeder een VVD-portemonnee overhandigd met daarin het geld dat ze kwijtraakt als gevolg van de liberale plannen. Ze moet het gekorte bedrag van de tv-makers zelf uittellen. Vervolgens legt Nyenrode-econoom Alex Klein uit wat de gevolgen zijn voor de bijstandsmoeder. Ze gaat 1200 euro per jaar inleveren als gevolg van de VVD-plannen. Het betekent concreet dat haar huidig besteedbaar budget van 40 euro per week terugloopt tot 15 euro. Oftewel iets meer dan 2 euro per dag voor het gezin om van te leven. De bijstandsmoeder barst in huilen uit als ze zich dat realiseert.
Na het vertonen van de reeks schokkende voorbeelden wordt VVD-lijsttrekker Mark Rutte in de studio gevraagd te reageren. Hij bestrijdt in felle bewoordingen de berekeningen, evenals het beeld dat van zijn partij wordt neergezet en spreekt van tendentieuze televisie. Ook veroordeelt hij de werkwijze van de redactie die hem niet op de hoogte zou hebben  gesteld van de berekeningen. Hij herhaalt zijn beschuldigingen later op de avond tegenover RTL.
Tegen middernacht heeft de hoofdredactie van Netwerk een reactie gegeven waarin gesteld wordt dat Rutte onwaarheden verkondigt over de gang van zaken. 
Rutte stelt dat de VVD slechts na lang aandringen en zelfs onder de dreiging van afzegging van de interview-afspraak de berekeningen van Netwerk kreeg aangeleverd. Dit is volstrekt onjuist. (…) Het zou Rutte sieren zijn excuses te maken voor de onterechte beschuldigingen ten aanzien van de werkwijze van Netwerk. 
Bekijk ook de analyse van Journaal-verslaggever Ron Fresen, inclusief een reactie van GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap: “Of [Rutte] liegt hier of hij kent zijn eigen programma niet. Wat de VVD doet, is in 2015 meer dan 6 miljard op de sociale zekerheid voor de laagste inkomens in dit land.”
Update 12:48 De VVD laat weten dat de partij geen excuses gaat maken voor de aantijging dat de EO-uitzending tendentieus is. De partij bestrijdt dat de voorgelegde feiten kloppen en voelt zich ‘overvallen’ door de berekeningen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.