438

VVD mikt nu op middenkabinet, PvdA en CDA niet

[Update] Rosenthal gaat woensdag ondanks weerstand toch coalitie VVD-PvdA-CDA onderzoeken ... VVD zag onvoldoende perspectief voor Paars Plus ... Cohen (PvdA) wil niet meedoen aan middenkabinet

Er wordt voorlopig niet onderhandeld over de vorming van Paars Plus. Na de ‘snuffelronde’ tussen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks liet Mark Rutte dinsdagmiddag weten onvoldoende perspectief te zien om met onderhandelen te beginnen. Woensdag probeert informateur Rosenthal om Cohen en Verhagen bereid te vinden tot een middenkabinet met de VVD.

Wat er nu verder moet gebeuren, is onduidelijk. De VVD was van begin af aan sceptisch over Paars Plus en zei de voorkeur te geven aan een centrumcoalitie VVD-PvdA-CDA. Zijn drie gespreksgenoten geloofden wel zonder meer in de onderlinge samenwerking. 

GroenLinks-leider Femke Halsema zegt te ‘balen als een gieter, eh, stekker’. Volgens haar wilden PvdA, D66 en haar partij overal over praten, maar zag de VVD onvoldoende ruimte, meldt Teletekst. Halsema wilde niet ingaan op de vraag wat er nu moet gebeuren. Wel zei ze:

Het waren buitengewoon aardige en prettige gesprekken (over) zowel de nabije als de verre toekomst.

PvdA-leider Job Cohen toonde zich ‘zeer teleurgesteld’. Hij wil niet praten over een coalitie VVD-PvdA-CDA, aldus ANP. Cohen wijt het stuklopen van de gesprekken aan de VVD, die te weinig perspectief zou hebben geboden. Zijn officiële reactie op PvdA.nl luidt:

Tot onze spijt ziet de VVD geen perspectief in het starten van de onderhandelingen. De PvdA was die onderhandelingen graag met open vizier ingegaan. Het woord is nu weer aan de informateur.

D66-leider Alexander Pechtold reageerde eveneens teleurgesteld:

Uit de gesprekken van gisteren en vandaag is gebleken dat de VVD op dit moment geen ruimte ziet om door te gaan met het verkennen van een mogelijke coalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. D66 heeft geen taboes geformuleerd, maar de VVD ziet op dit moment geen perspectief. Dat vinden wij teleurstellend.

Volgens De Pers sluit VVD-leider Mark Rutte niet uit dat Paars Plus later weer ter sprake komt.

Update 14:51 In een reactie op de afgebroken ‘snuffelgesprekken’ laat SP-leider Emile Roemer weten dat volgens hem het vizier nu gericht moet worden op een links kabinet. Een uitnodiging van informateur Uri Rosenthal om daarover te komen praten, lijkt hem voor de hand te liggen. Aangezien ook een middenkabinet onhaalbaar lijkt, is volgens Roemer nu de beurt aan een coalitie met PvdA, SP, GroenLinks en CDA. “De bal ligt bij het CDA. Die partij moet duidelijk maken wat ze wil.”

Update 18:30 Rosenthal gaat morgen praten met de fractievoorzitters van VVD, PvdA en CDA over een coalitie van deze partijen. Dit ondanks de weerstand van vooral de PvdA tegen deze optie. Rutte, Cohen en Verhagen worden wel apart ontvangen. Rosenthal liet de koningin telefonisch weten dat Paars Plus er voorlopig niet in zit.

Geef een reactie

Laatste reacties (438)