Laatste update 23:56
36

VVD opnieuw partij met meeste schandalen

De VVD staat opnieuw bovenaan de lijst van bestuurders en politici met de meeste schandalen. Ook in 2014 won de partij met in totaal 11 schandalen. Dat blijkt uit de Integriteitsindex van Vrij Nederland. 

Het aantal VVD’ers met een strafblad loopt daarmee op tot zestien en ondertussen zijn er nog meer die onderzocht worden: Rolf Zincken (mishandeling), wethouder Carel van Gelder (hennepkweek), oud-wethouder Piet Ploeg (corruptie), Kathalijne de Kruif (deelname criminele organisatie), oud-senator Jos van Rey (corruptie) en oud-wethouder Tilman Schreurs (corruptie).

De VVD heeft in 2015 zelf een interne integriteitscommissie opgesteld na het declaratieschandaal rondom Kamerlid Mark Verheijen, die overigens vrijgesproken werd door het OM. Premier Rutte zei dat de partij voorop moest lopen wanneer het op integriteit aankomt en dat het alleen maar ‘logisch’ was dat ze steeds de eersten zijn omdat de VVD – als grootste partij – onder een vergrootglas ligt.

Ondanks de aangestelde commissie ging Kamerlid René Leegte toch nog de fout in met een betaalde bijbaan, oud-senator Loek Hermans creëerde wanbeleid bij Meavita en moest de Eerste Kamer verlaten en europarlementariër Hans Baalen zegde twee omstreden bijbanen in de autoindustrie op.

Verder telt de CDA zeven affaires. De PvdA zes en D66 had er acht. In 2015 gingen 64 bestuurders en politici de fout in. In 2014 waren dat er 47 in totaal.

cc foto: European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (36)