28

‘VVD overtrad jarenlang de belastingwet’

De VVD heeft jarenlang de belastingwet gebroken. Dat schrijft NRC Handelsblad dinsdag. Door de financiën van vier stichtingen geheim te houden die geld doneren aan de partij, heeft de VVD de wet overtreden.

Donateurs van VVD-stichtingen genoten enerzijds fiscaal voordeel, maar in strijd met de wet hielden de stichtingen hun financiën geheim. Het partijbestuur, onder leiding van de onlangs in opspraak gekomen Henry Keizer, is zelfs direct verantwoordelijk voor één van de stichtingen die geen openheid geeft: de Stichting Ivo Opstelten Foundation.

NRC schrijft:

De Ivo Opstelten Foundation heeft de fiscaal aantrekkelijke status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) maar komt sinds 2014 de daarbij behorende plicht niet na een financiële verantwoording te publiceren. Dat blijkt uit onderzoek door NRC.

Giften aan ANBI’s zijn aftrekbaar voor de vennootschaps- en inkomstenbelasting, en schenk- en erfbelasting hoeft niet te worden betaald. In ruil voor deze voordelen eist de fiscus dat ANBI’s bekendmaken hoeveel zij ontvangen en doneren.

Maar daar blijft het niet bij. Ook de VVD-stichtingen die in Amsterdam, Den Haag en Utrecht fondsen werven voldoen volgens NRC Handelsblad niet aan de regels. Stichting Doe Meer Met Utrecht, Stichting Steunfonds VVD Amsterdam en Stichting Fonds Toekomst Liberaal Den Haag voldeden niet aan de eisen om de ANBI-status te kunnen houden.

De Belastingdienst is gemachtigd om de stichtingen, ook met terugwerkende kracht, de ANBI-status te ontnemen en met terugwerkende kracht een naheffing op te leggen, maar heeft dat in deze niet gedaan. Waarom de fiscus dat niet heeft gedaan, wil de Belastingdienst niet zeggen.
Frits Huffnagel, voorzitter van de stichtingen in Den Haag en Amsterdam heeft na navraag van NRC de verslagen alsnog gepubliceerd. De andere stichtingen hebben dat nog niet gedaan.

De VVD heeft in 2014, onder leiding van Henry Keizer, aangekondigd meet inzicht te zullen geven in de financiën dan wettelijk vereist. In werkelijkheid is de partij onder leiding van Keizer juist minder transparant geworden. “inds 2014 is het jaarverslag van de VVD zo ingericht dat er minder gemeld wordt over de financiën van aan de partij gelieerde stichtingen”, aldus NRC.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)