15

VVD: Ploumen moet noodhulp aan Kamer melden

VVD-Kamerlid De Caluwé tegen Ploumen: Meer dan vijf miljoen uitgeven? Dan melden aan de Kamer

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) moet voortaan eerst de Tweede Kamer informeren wanneer ze meer dan vijf miljoen euro wil uitgeven aan noodhulp. Dat zegt VVD-Tweede Kamerlid Ingrid de Caluwé in televisieprogramma Vandaag de Dag. Volgens De Caluwé is er op dit moment te weinig controle op het potje van Ploumen.

De Caluwé:

Ik wil iets meer controle hebben. We kunnen niet hebben dat er in september 17 miljoen euro wordt gegeven aan Syrië, dat het potje dan leeg is en we moeten gaan zoeken naar geld voor de Filipijnen.”

Het Kamerlid vindt verder ook dat Nederland te makkelijk de portemonnee trekt voor noodhulp. Zo vraagt ze zich af waarom Nederland altijd voor in de rij staat. Het initiatief zou ook best eens door andere landen genomen kunnen worden, aldus De Caluwé.

Ook hekelt het Kamerlid de hulp van gemeenten en provincies. Die zouden zich met eigen taken bezig moeten houden in plaats van noodhulp. Dat is een taak van het Rijk en van individuele burgers, ‘anders geven we driedubbelop’.

Kort na de ramp op de Filipijnen maakte de regering bekend 2 miljoen euro uit te trekken voor noodhulp. Aan het einde van de televisie-uitzending van de samenwerkende hulporganisaties om geld op te halen voor noodhulp, maakte Ploumen bekend nog eens 4 miljoen euro vrij te maken.

Het ingezamelde geld zal door de samenwerkende hulporganisaties (SHO) worden gebruikt voor hulp aan de slachtoffers in de Filipijnen. Zo zijn er bijvoorbeeld 6.100 tentzeilen naar Leyte gestuurd. Het geld is nodig voor voedsel en water, hygiënekits, medische hulp, vervoer en onderdak. Inmiddels is bijna 25 miljoen euro ingezameld.

Wanneer volgende week in de Tweede Kamer wordt gedebatteerd over de begroting van Ploum zal De Caluwé haar voorstel voorleggen aan de minister.

Volkskrant: VVD: Ploumen moet noodhulp melden aan Kamer

cc-foto: UN

Geef een reactie

Laatste reacties (15)