87

VVD: Politie moet eerder en harder kunnen meppen

Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert was ooit pleitbezorger voor burgervrijheden, nu pleit ze voor de politiestaat

De VVD wil dat de politie meer bevoegdheden krijgt om eerder en harder op te treden. Dat schrijft weekblad Elsevier woensdag. Verrassend genoeg is het Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert dat vanmiddag een verzoek hiertoe zal indienen bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. Hennis was ooit een gepassioneerd pleitbezorger van de burgervrijheden.

Op zich is het niet verrassend dat de VVD met dit plan komt. Zowel het VVD-program als VVD-minister Opstelten pleiten voor een machtiger politieapparaat. Maar Hennis-Plasschaert was in het Europees Parlement nog een groot pleitbezorger voor de burgervrijheden. In 2010 werd ze nog tot Europarlementariër van het jaar verkozen, met name doordat ze een verdrag wist tegen te houden dat de Verenigde Staten het recht zou geven om Europese bankgegevens in te zien.

In Den Haag is Hennis-Plasschaert ervan overtuigd geraakt dat de politie te weinig bevoegdheden heeft. Zo kan de politie niet snel iemand bevelen of dwingen om door te lopen of een gebied te verlaten. Als een agent in zo’n geval iemand aanhoudt, krijgt de politie hiervoor een rekening gepresenteerd van advocaten, schrijft het conservatieve blad Elsevier. “Er zijn genoeg situaties waarin de politie hinderlijke personen op afstand moet kunnen houden in het belang van de hulpverlening, openbare orde of rechtsorde”, zegt Hennis-Plasschaert.
Aan de andere kant vindt de VVD-er dat agenten in veel gevallen als “te soft” worden weggezet. “We moeten niet doen alsof de politie bestaat uit mensen die niet tegen een stootje kunnen. Onze dienders bestaan niet uit allemaal softies, daarmee is het gezag niet gediend.”

Wellicht is Hennis beïnvloed door mensen van de politieacademie, die zeiden anderhalve week geleden in de Pers ook al dat de politie op dit moment te soft is. Dat bericht werd in de laatste alinea’s genuanceerd door Groninger politiechef Cor de Lange. Hij waarschuwde in het artikel dat we ook weer niet naar de andere kant moeten doorslaan. “We zitten niet te wachten op met pepperspray spuitende agenten, zoals laatst in Amerika.” De politieacademie houdt ook studiedagen over Optreden met gezag. Een blik op de lijst workshops zegt genoeg. Nummer 4: ‘Empathie en Handhaven, tijdens het doorpakken in contact blijven!’ En als het toch is misgegaan, is er nog altijd de workshop: ‘Herstel conflicten tussen politie en burgers, je moet na confrontaties verder’

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag met de minister over de weerbaarheid van de politie.

Update 14.50

Jeanine Hennis-Plasschaert distantieert zich overigens van de berichtgeving in Elsevier en Telegraaf. Ze twittert:

Elsevier: Politieagent moet harder kunnen optreden

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (87)