229

‘VVD-program pakt wel slecht uit voor minima’

EO's Netwerk maakt berekening openbaar. UPDATE: VVD komt met eigen berekening, bijstandsmoeder levert nog steeds 520 euro per jaar in ... Terwijl Rutte in Netwerk zei: 'Ze levert níets in'

Het actualiteitenprogramma Netwerk van de EO rekent op zijn website nog eens voor hoe de VVD-plannen in drie concrete gevallen uitpakken. Hiermee verweert het progrramma zich tegen kritiek van de VVD op de uitzending van donderdagavond, die helemaal aan de partij was gewijd.

Partijleider Mark Rutte was het niet eens met de weergave van de VVD-plannen. Hij ontstak ter plaatste in woede en noemde de uitzending tendentieus. Daarom toont het programma nu op zijn website de doorrekening tot stand is gekomen en dat de uitkomsten wel degelijk op het VVD-program zijn gebaseerd.

Hier de berekening die Nyenrode-econoom Alex Klein maakte voor de bijstandsmoeder die in huilen uitbarstte tijdens de Netwerk-reportage:

• Erna is alleenstaand en heeft 3 inwonende kinderen en 1 uitwonend kind, in de leeftijd van 14, 17, 19 en 21 jaar. Haar huurlasten gaan met 10 % omhoog. Ze krijgt ongeveer de helft daarvan vergoed in de vorm van subsidie. Op basis hiervan nemen we aan dat ook de helft van de verhoging zal worden vergoed. Ze betaalt nu 550 euro per maand aan huur. De stijging kost haar 300 euro per jaar extra.
• Haar eigen risico gaat omhoog van 210 naar 300 euro. Dit treft haarzelf en twee van haar oudste kinderen. Dat levert haar 270 euro kosten op. De afschaffing van de aftrek voor scholingsuitgaven betekent voor haar ook 316 euro extra kosten. Het levensonderhoud van haar thuiswonenende 18-pluskind kan ze in de VVD-plannen niet meer aftrekken: dit betekent minimaal 360 euro extra kosten per jaar.
• Econoom Klein concludeert dat deze bijstandsmoeder er al snel 1200 euro per jaar op achteruit gaat.

Lees hier ook de berekeningen voor de andere twee huishoudens in Netwerk.

Update 17:40 Inmiddels heeft de VVD een eigen berekening voor Erna gemaakt. Volgend jaar gaat deze bijstandsmoeder er 130 euro op jaarbasis op achteruit. In 2015 is haar inkomen teruggelopen met 520 euro per jaar. Dat is minder dan Netwerk berekende, maar komt niet overeen met de belofte van Rutte dat ze er niet op achteruit zou gaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (229)