259

VVD-PVV: Activisten dubbel pakken

Goede doelen en hulporganisaties raken bij overtreding van de wet vijf jaar hun belastingvoordeel kwijt

Regeringspartij VVD en gedoogpartij de PVV willen actiegroepen en goededoelenorganisaties die de wet overtreden voortaan fiscaal straffen. Ze zouden voor vijf jaar moeten worden uitgesloten van belastingvoordeel. VVD-Kamerlid Matthijs Huizing dient hierover deze maand nog een voorstel in.

Wie doneert aan een goed doel hoeft daarover geen belasting te betalen. De organisaties die het geld ontvangen, betalen zelf ook geen belasting over de ontvangen giften. Hierdoor besparen ze volgens de VVD jaarlijks tientallen miljoenen euro’s.

De VVD en de PVV willen de fiscale vrijstelling nu inperken: Hulporganisaties en goede doelen die door de rechter op de vingers worden getikt zouden vijf jaar lang geen beroep meer mogen doen op fiscale voordelen. Ook giften zijn voor die periode niet aftrekbaar.

Huizing:

Het gaat om het principe. Het is onbestaanbaar dat organisaties die willens en wetens de wet overtreden belastingvoordeel krijgen.

Hij doelt hiermee op milieuorganisatie Greenpeace. Eerder deze maand heeft een activist een gat gegraven onder het spoor waarover een kerntransport moest rijden. In het gat zal een kist verstopt met een daarin een ballon, die moest opstijgen als de trein het gat naderde.

Huizing rekent op de steun van het CDA, waardoor het voorstel een Kamermeerderheid kan behalen. Het CDA heeft laten weten het voorstel van het Kamerlid nog te bestuderen.

Telegraaf: Fiscale straffen actiegroepen

Blijf op de hoogte: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Foto: © Wolf Wichmann / Greenpeace

Geef een reactie

Laatste reacties (259)