25

VVD-Raadslid mag niet voor zichzelf denken

Rellen in Noordwijk volgens raadslid Salman uitgelokt door politiegeweld. Daarvoor werd hij op het matje geroepen bij Stef Blok

Binnen de VVD wordt op één manier over de politie gedacht: Wat er ook gebeurt, we blijven vierkant achter de politie te staan. Er is geen plaats voor uitzonderingen blijkt nu VVD-raadslid in Noordwijk, Dennis Salman op het matje is geroepen bij Stef Blok, de fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Hij uitte afgelopen weekend kritiek op de politie in zijn gemeente die volgens hem onnodig hard zou hebben opgetreden.

De politie in Noordwijk trok er afgelopen weekend op uit om de weg vrij te maken voor ambulancepersoneel na een ongeval met een scooter (filmpje 01.40). Daarn werd geweld gebruikt door de politie omdat hulpverleners zouden worden aangevallen, is de verklaring van de recherche.

“De politie stelt zich bijna agressief op. Ik wil het woord uitlokking niet gebruiken, maar daar heeft het wel wat van weg. Afgelopen weekend was de politie al ruim voor het incident met de scooter in groten getale aanwezig met hondengeleiders”, aldus Salman tegen NU.nl afgelopen weekend. 

“Het is niet zo dat de politie op kwam draven, omdat er bezoekers de hulpdiensten belemmerden. De politie is medeveroorzaker van de agressie.

De vechtpartijen ontstonden op het moment dat agenten probeerden het uitgaanspubliek bij het ongeval weg te houden. Volgens een verklaring van de politie keerde zo’n 100 man zich tegen hen. Daarna werd via een microfoon een waarschuwingssignaal afgegeven waarna pas de wapenstok en de honden er aan te pas kwamen. 

Op Twitter uitte Salman kritiek op de manier van ingrijpen. Op het filmpje dat gemaakt is door Omroep West zou blijken dat er helemaal niet met flessen wordt gegooid en er geen omstanders zijn die aan hulpverleners trekken. ‘Let op motoragent (voor linie uit) die zomaar meent zijn ‘toverstaf’ te moeten gebruiken’, tweette Salman. (Filmpje 08.08)

Ondanks de kritiek van Salman wordt er geen verder onderzoek gedaan naar het ingrijpen van de politie. Burgemeester Jan Pieter Lokker van Noordwijk, de hoofdofficier van justitie en de districtchef staan achter het ingrijpen en daar hoort Salman zich bij aan te sluiten vindt de VVD-top.

Het Noordwijkse Raadslid heeft wel vaker kritiek op de politie in zijn gemeente. Een VVD-woordvoerster bevestigde donderdag tegen NU.nl dat Salman is uitgelegd hoe er binnen de VVD over de politie wordt gedacht. 

NU.nl: Partijtop wijst VVD-raadslid op partijlijn

Geef een reactie

Laatste reacties (25)