24

VVD: Reizen naar IS-gebieden is strafbaar

Aischa onder voorwaarden vrij … Wel blijft ze verdacht van deelname aan een terroristische organisatie

Het afreizen naar gebieden waar de IS-terreurgroep actief is, moet strafbaar gesteld worden. Dat vindt de VVD. Het invoeren van de wet moet het makkelijker maken voor opsporingsdiensten om jihadisten die terugkeren naar Nederland, succesvol te kunnen aanpakken.

De VVD wil met de nieuwe maatregelen zorgen dat terugkeerders automatisch aangehouden kunnen worden, verhoord en in de gaten gehouden. Het OM heeft momenteel nog moeite om de bewijslast van terugkeerders rond te krijgen. Ook zorgt de maatregel ervoor dat het lastiger wordt voor jihadgangers om te vertrekken.

De ‘jihadbruid’ Aischa werd vandaag door de rechter in Limburg onder voorwaarden vrijgesteld, maar ze blijft verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Ze kwam vorige week terug in Nederland nadat ze van plan was met een Turks-Nederlandse IS-strijder in Syrië te trouwen.

Aischa wordt nog steeds verdacht van deelname aan een terroristische organisatie, maar de rechter-commissaris bepaalde dat ze voorlopig wordt vrijgelaten onder voorwaarden vanwege ‘persoonlijke belangen’ die zwaarder wegen dan maatschappelijke belangen.

Ook deze week werden opnieuw drie terreurverdachten uit Arnhem en Nijmegen aangehouden. Het OM meent dat zeker één van hen een uit Syrië teruggekeerde Syrië-ganger is.

NOS: ‘Jihadbruid Aïcha onder voorwaarden vrij’

AD: VVD wil reizen naar gebieden Islamitische Staat verbieden

cc-foto: Pixelwhippersnapper

Geef een reactie

Laatste reacties (24)