120

VVD schat inkomen bijstandsmoeder te hoog in

Partijleider Mark Rutte beweerde in Netwerk dat een bijstandsmoeder ongeveer evenveel krijgt als een jonge politieagent

De VVD schat het inkomen van bijstandsmoeders veel te hoog in. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS naar aanleiding van uitspraken van partijleider Mark Rutte in het actualiteitenprogramma Netwerk.

“Een bijstandsmoeder krijgt in Nederland vanwege alle toeslagen uiteindelijk gemiddeld zo tussen de 1500 en 1800 euro per maand”, zei Mark Rutte vorige week in Netwerk. “Ik wijs erop dat een startende politieagent ook 1500 euro verdient.” De NOS heeft de feiten achter deze uitspraak gecheckt.

De bron van Rutte’s uitspraak blijkt artikel in het Volkskrant Magazine van oktober vorig jaar onder de kop ‘Blij in de bijstand’. In dat artikel worden drie bijstandmoeders opgevoerd die redelijk tot goed weten rond te komen. Gaat dit op voor alle bijstandsmoeders, zoals Rutte stelt?
“Nee, dat is niet zo”, antwoordt Godfried Engbersen, hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In hetzelfde Volkskrant-artikel wordt hij opgevoerd als ‘Nederlands bekendste armoedeskundige’.

Wat Rutte brengt als een ‘gemiddeld’ inkomen van een bijstandsmoeder, wordt in de woorden van hoogleraar Engbersen alleen gehaald door een ‘elite’ van goed ingevoerde vrouwen. Het werkelijke gemiddelde is juist vanwege al die verschillende regelingen niet goed uit te rekenen.

Daarbij gaat Rutte’s vergelijking met het salaris van de beginnende politie-agent eveneens mank, omdat bij diens inkomen zaken als de kinderbijslag en kindregelingen in het belastingstelsel niet worden meegerekend.

Lees hier meer

Geef een reactie

Laatste reacties (120)