Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD schrapte passage over dreiging hevige regenbuien uit verkiezingsprogramma

  •  
19-07-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
209 keer bekeken
  •  
Hamer ontvangt partijvoorzitters

© Lex van Lieshout

De VVD schrapte in 2017 een passage uit het partijprogramma waarin werd gesteld dat “klimaatverandering leidt tot stijgende zeespiegels en hevige regenbuien”. De opmerkelijke wijziging werd doorgevoerd na aandringen door het Friese VVD-lid Gert-Jaap van Ulzen. Hij is bestuurslid van de ‘Groene Rekenkamer’, een beruchte organisatie die actievoert tegen klimaatmaatregelen en in het publieke debat twijfel tracht te zaaien over de ernst van de klimaatcrisis. Trouw schreef :
"De klimaatpassage is op 19 november vorig jaar uit de milieu- en klimaatparagraaf van het verkiezingsprogramma geschrapt op het VVD-congres in Noordwijkerhout. Op zichzelf een kleine tekstuele wijziging, maar wel een veelzeggende. Door de aanpassing verdween een van de weinige expliciete opmerking over de mogelijk desastreuze effecten van klimaatverandering voor Nederland, als gevolg van CO2-uitstoot."
De verwijdering werd indertijd onthuld door het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico in samenwerking met dagblad Trouw en wordt nu in herinnering gebracht door Paul Wallerbos, een onafhankelijk groen gemeenteraadslid uit Oost Gelre in de Achterhoek.
De verkiezingscommissie van de VVD schrapte de constatering omdat Van Ulzen de leden wijs wist te maken dat klimaatverandering niet het gevolg zou zijn van de industriële uitstoot en praktijken. Hij hield hen voor dat het klimaat slechts “een klein probleem” was.
Demissionair premier Rutte, tevens leider van de VVD, viel de afgelopen dagen op omdat hij anders dan regeringsleiders uit de buurlanden en vele wetenschappers niet onomwonden een verband wil leggen tussen de overstromingen, de klimaatcrisis en de noodzaak van maatregelen. Tijdens een bezoek vrijdag aan het rampgebied en temidden van de ravage beantwoordde hij de vraag van de NOS-verslaggever “Is dit ook de klimaatverandering in beeld?” op zijn bekende meanderende wijze en ontweek zo enige politieke conclusie:
"“Ja weet je dat zal ongetwijfeld zo zijn want ik heb begrepen gisteravond dachten we nog eens in de 200 jaar heeft de Maas zo hoog gestaan. Het lijkt nu eens in de 100 jaar te zijn want het is net ietsjes lager dan we op het ergste moment vreesden maar het is nog steeds heel extreem. Eens in de 100 jaar is natuurlijk nog steeds heel extreem en we zullen dat allemaal moeten gaan bekijken natuurlijk. Hoe het kan dat je hierboven dit stuk Luxemburg, België, Nederland, Duitsland, dat daar zo lang, zo vreselijk veel water naar beneden is gekomen. Waar ik niet voor ben en dat hebben mijn collega’s in België en Duitsland ook niet gedaan, is van die sweeping statements een dag nadat we in deze ellende staan maar ik denk dat je hier wel uit kunt afleiden dat er echt iets aan de hand is. Laten we daar gewoon met elkaar maar heel duidelijk over zijn.”"
De Belgische premier De Croo verklaarde zondag op televisie dat er zeker een verband is met klimaatverandering:
"“Wat hier gebeurd is, is zeer uitzonderlijk”, wijst de premier er nog op. “Maar volgens sommige wetenschappers kunnen we hier frequenter mee geconfronteerd worden.” Een grondige evaluatie is dan ook nodig. “Is er een link met klimaatverandering? Ja, die is er”, klinkt het kordaat. “Moeten we ons daarop voorbereiden? Ja.”"
De Duitse bondskanselier Merkel merkte zondag tijdens een bezoek aan het rampgebied op dat nu duidelijk is geworden dat het klimaatbeleid aangescherpt moet worden. De Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen verklaarde vrijdag al verklaard dat de overstromingen de dringende noodzaak van klimaatmaatregelen aantonen.
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.