Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD-senator: Nederland dreigt onbestuurbaar te worden

  •  
09-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
ANP-DeGrave300.jpg
Frank de Grave (VVD): 'Niet eerder meegemaakt dat het kabinet het regeren op zo'n grote schaal onmogelijk werd gemaakt'
Binnen de Eerste Kamer en de VVD-fractie in de Senaat is roering ontstaan nadat senator Frank de Grave vandaag in de Volkskrant waarschuwt voor een onbestuurbaar Nederland. Hij doelt op de minderheid die de PvdA en VVD hebben in de Eerste Kamer. Volgens De Grave wordt de politieke rol van het Senaat te veel opgerekt: ‘Het land dreigt onbestuurbaar te worden als we zo doorgaan. Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat het kabinet het regeren op zo’n grote schaal onmogelijk werd gemaakt.’
De Grave vindt niet dat de Eerste Kamer slechts als macht moet fungeren om zaken uit de Tweede Kamer te verhinderen. De VVD’er vreest dat de rol van de Senaat wel steeds meer die kant op dreigt te raken met onbestuurbaarheid als gevolg. Hij pleit voor een debat binnen de Eerste Kamer over de functie: ‘Waar leidt dit toe? In 2015, na de volgende Eerste-Kamerverkiezingen, kunnen de verhoudingen weer heel anders liggen, als er 14 Henk Krollen in de Eerste Kamer komen. Moeten we daar dan ook al rekening mee gaan houden?’
Ook buiten de Kamers is er kritiek op de werkwijze van de regering. Directievoorzitter Jim Schuyt van woningcorporatie De Alliantie hekelt juist de manier waarop het kabinet VVD-PvdA de oppositie achter zich probeert te krijgen. In het Tros radioprogramma Kamerbreed zei hij over de besluitvorming rondom het woonakkoord: “Het is een beetje bizar dat een overeenkomst wordt gesloten met fractievoorzitters in de Tweede Kamer in de hoop dat je dan in de Eerste Kamer een meerderheid krijgt. Het is vreemd om te veronderstellen dat de Eerste Kamer het stemgedrag van de Tweede Kamer volgt.”
Schuyt benadrukte dat de Eerste Kamer de functie heeft om een eigen lijn te volgen, en te kijken naar de kwaliteit van de wetgeving.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.