63

VVD-senator Van Rey verdacht van corruptie

Justitie doet inval in de woning van Roermondse wethouder, in stadhuis en provinciehuis ... Mogelijk verband met benoeming burgemeester Offermans, ook VVD

De rijksrecherche heeft vrijdag een inval gedaan in het huis van de Roermondse wethouder en VVD-senator Jos van Rey. Ook het stadhuis van Roermond wordt doorzocht, zo meldt dagblad De Limburger. De lokale zender L1 meldt dat ook in het provinciehuis onderzoek wordt gedaan. Het OM gaat niet in de op de aard van de verdenkingen, maar zegt wel dat de rijksrecherche onderzoek doet naar ‘corrumptieve handelingen’.

Update zaterdag
Na Van Rey is ook Ricardo Offermanns, burgemeester van Meerssen en voorzitter van de VVD Limburg, verdacht van corruptie. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag. Offermanns, die is voorgedragen als burgemeester van Roermond, zou tijdens de procedure die aan de voordracht voorafging de vragen die hij kon verwachten hebben gekregen van Van Rey. Justitie ziet dat als een gunst of dienst die hij niet had mogen aannemen.

Eerder
Van Rey is verdachte in een lopend strafrechtelijk onderzoek en is meegenomen voor verhoor, schrijft De Limburger. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.
Het strafrechtelijk onderzoek zou onder meer betrekking hebben op mogelijke onregelmatigheden rond de benoeming van de Limburgse VVD-voorzitter Ricardo Offermanns tot burgemeester van Roermond. Van Rey was adviseur van de vertrouwenscommissie die enkele weken geleden Offermanns voordroeg om zittend burgemeester Henk van Beers op te volgen. De gemeenteraad nam dat advies over.

Van Rey kwam exact een jaar geleden in opspraak toen De Limburger onthulde dat hij als wethouder structureel de schijn van belangenverstrengeling op zich laadde. Hij besliste in het college mee over kwesties die de belangen raken van projectontwikkelaar Piet van Pol, met wie Van Rey al jaren bevriend is en meerdere malen per jaar op vakantie gaat. Een onderzoekscommissie onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager oordeelde afgelopen voorjaar dat er inderdaad sprake was van een “evidente en jarenlange schijn van belangenverstrengeling”.
Omdat Sorgdrager ook oordeelde dat deze overtreding van de gemeentelijke gedragscode “van beperkte politieke betekenis” was, sprak zijn partij van eerherstel van Van Rey. Hij werd meteen naar voren geschoven als nieuwe gedeputeerde. Coalitiepartner CDA stak echter een stokje voor zijn benoeming, nadat een integriteitstoets uitwees dat hij zeker qua beeldvorming een risicofactor zou vormen voor de provincie.

Op 5 oktober j.l. zei Van Rey tegenover de lokale omroep L1 dat hij niets verkeerd  heeft gedaan. Volgens hem zijn artikelen in de Limburgse kranten, waarin hij wordt beticht van belangenverstrengeling, een persoonlijke afrekening. Bij deze omroep is vrijdag ook te lezen dat het stadhuis van Roermond nog geen commentaar wil leveren.

Van Rey is een oude rot in de politiek. Hij is sinds 1998 onafgebroken wethouder in Roermond. Eerder vervulde hij die functie al van 1979 tot 1982. Verder maakte hij namens de VVD deel uit van de Tweede Kamer (1982-1989), Provinciale Staten (1995-2011) en de Eerste Kamer (2011-heden).

De Limburger: Justitie-inval bij Van Rey en Roermond

L1: Inval in woning Roermondse wethouder Van Rey

Recherche ook bij provinciehuis om Van Rey

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (63)