184

VVD sluit stiekempjes ‘vrijdenkersruimte’

Steeds hypocrieter protest nu niet meer opportuun

De ‘vrijdenkersruimte’ van de VVD die in 2008 met veel poeha werd geopend is deze zomer stilletjes opgedoekt, onthult De Pers. De ruimte zou bedoeld zijn voor ‘bedreigde kunst’. Aanvankelijk deed de PVV ook mee maar die partij trok zich terug toen er ook kunst aan bod kwam die kritisch was ten opzichte van andere zaken dan de islam.


De hypocriete houding van de liberalen ten opzichte van de ‘vrijdenkersruimte’ werd pijnlijk duidelijk rond de Joop-cartoonrel.

De Pers schrijft:

Het lijkt erop dat de VVD wel degelijk met de ruimte in haar maag zat. Toen in februari de VARA onder druk van PVV-leider Geert Wilders een cartoon (waarin een vergelijking tussen tuigdorpen en de Tweede Wereldoorlog wordt gemaakt) van website Joop.nl verwijderde, wilde die site graag dat de cartoon een plek in de Vrijdenkersruimte kreeg. ‘Ik hoef hem daar niet op te hangen omdat hij niet verboden is’, zei premier Rutte toen bij Moraalridders. Een nogal merkwaardige draai, constateert kunstenaar Jonas Staal. ‘Dat was een enorme ommezwaai die niemand echt opviel. Daarvoor was het namelijk: we accepteren alle kunst, behalve die door de rechter is verboden.’

De ruimte was vooral gericht tegen het CDA.

Als voorbeelden van pogingen tot inperking van de vrije meningsuiting noemde Rutte de arrestatie van cartoonist Gregorius Nekschot, het pleidooi van het CDA voor een verbod op de antikoranfilm Fitna van Wilders en de bodemprocedure van toenmalig premier Jan Peter Balkenende tegen een satirisch artikel in Opinio. Ook de wens van minister Piet Hein Donner om het verbod op godslastering aan te scherpen, haalde hij erbij.

Volgens De Pers komt het de VVD nu niet meer goed uit zich te richten op de vrijheid van meningsuiting. De partij regeert nu samen met het CDA en heeft al een aantal speerpunten, zoals de vrijheid van godslastering, laten vallen.

Jonas Staal maakte een kopie van de ruimte. Die is nu bezit van het Van Abbe-museum in Eindhoven. Hij publiceerde er op Joop het essay ‘Kunst als politiek bezit’ over.

Video: VVD-leider Rutte opent de ruimte (2008)

De Pers: Vrijdenkersruimte sterft stille dood

Doe niet stiekem: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (184)