395

VVD snijdt in zorg en studiebeurs

Ook hard bezuinigen op EU en ontwikkelingssamenwerking ... Liberalen beloven wel voordeeltjes voor bedrijfsleven ... VVD haalt Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert naar Den Haag

De VVD pleit in zijn verkiezingsprogramma voor besparing op de gezondheidszorg en het omzetten van studiebeurzen in leningen. Het bedrijfsleven krijgt extra belastingvoordelen.

De VVD wil met minder ambtenaren en besparingen in de gezondheidszorg Om het oplopende tekort van de overheid tegen te gaan, willen de liberalen bezuinigen op het ambtenarenapparaat en de zorg, zo meldt NRC

Tegelijk wil de partij de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting verlagen. Netto zullen de plannen van de VVD neerkomen op een bezuiniging van 30 miljard euro op de overheidsbegroting, waarvan tweederde al de komende vier jaar.

Officieel maakt de VVD pas op 9 april zijn plannen bekend, maar verschillende elementen zijn al bevestigd door het partijbureau. Zo wil de VVD studiebeurzen vervangen door leningen, de EU-begroting halveren en 2,5 miljard korten op ontwikkelingssamenwerking. De VVD wil alle tarieven voor inkomstenbelasting verlagen met ongeveer 1% en geld uittrekken voor 3.500 extra agenten en nieuwe wegen.

De VVD gaat deze plannen verdedigen met Mark Rutte als lijsttrekker. Ook de zittende Kamerleden Edith Schippers, Fred Teeven en Stef Blok staan hoog op de liberale kandidatenlijst. Opvallend is de nummer vier van de lijst: Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert. Ze maakte naam in Europa door het Swift-akkoord met de VS te torpederen door een warm pleidooi voor privacy van Europese burgers. Reden genoeg voor Rutte om haar naar Den Haag te halen. Bekijk de hele kandidatenlijst. 

Foto: Jos van Zetten (Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (395)