53

VVD: stop met subsidie aan bekende artiesten

Caro Emerald en Racoon zouden geen subisdie moeten krijgen... VVD-plan stuit op kritiek

Succesvolle Nederlandse artiesten zouden geen subsidie meer moeten krijgen. Dat heeft de VVD maandagochtend laten weten in een cultuurdebat in de Tweede Kamer.

Update onderaan

Volgens VVD-Kamerlid Arno Rutte is het niet terecht dat bekende artiesten als Caro Emerald, Racoon, DJ Quintino, Direct, Wouter Hamel en Laura Jansen nog subsidie ontvangen voor reizen naar het buitenland. De VVD vindt dat voor artiesten dezelfde regels moeten gelden als voor andere ondernemers.
Het Algemeen Dagblad schrijft maandag dat de subsidieregeling voor optredens in het buitenland onlangs is verhoogd van 600.000 naar 800.000 euro.
Caro Emerald zou volgens cijfers van het Fonds Podiumkunsten vijfduizend euro hebben ontvangen voor optredens. Laura Jansen 7.500 euro, evenals. DJ Quintino 7.500,-. Volgens Rutter is die 7.500,- ‘zo ongeveer zijn uurtarief’ en dus niet terecht.
De woordvoerder van Caro Emerald laat in het AD weten het te kortzichtig is te denken dat je geen subsidie meer nodig hebt als je succesvol bent:

Jezelf promoten in het buitenland kost vreselijk veel geld. Het is goed voor de Nederlandse popmuziek en dus ook voor de Nederlandse economie. Mensen vergeten dat succesvol zijn ook betekent dat de kosten stijgen. Als je in de Verenigde Staten wilt meetellen, moet het niveau zich kunnen meten met de grote topacts.

De VVD heeft veel kritiek gekregen op het voorstel. Volgens D66-Kamerlid Vera Bergkamp zet de VVD mensen in de cultuursector structureel neer als ‘profiteurs’.  Ook Norbert Klein (50Plus) en Jasper van Dijk (SP) waren het niet met de VVD eens.
De leadzanger van Racoon, Bart van der Weide, is het ook niet eens met de VVD:

In eigen land hebben we alles zelf opgebouwd. Er wordt je soms meer afgepakt dan je zelf overhoudt. We zijn nu vijftien jaar bezig. Daarvan eten we zeven jaar droog brood.

De directeur van het Fonds Podiumkunsten, Henriëtte Post, liet maandag in het programma DeGids.fm op radio 1 weten het ook niet eens te zijn met het voorstel van de VVD. Volgens haar zijn bekende artiesten als Emerald een ambassadeur voor de popsector. Daar profiteren ook jonge groepen van. Post vindt dat de VVD heel slecht op de hoogte is van de economische situatie van popmuzikanten en stelt dat er veel muzikanten zitten die moeite hebben voldoende geld te verdienen.
Het interview is hier terug te luisteren. Een woordvoerder van het Fonds Podiumkunsten liet telefonisch nog weten dat het bedrag dat naar de bekende artiesten gaat, maar een procent is van het totale bedrag dat naar artiesten en muzikanten gaat.

Update 14:45:

Ook PvdA Kamerlid Jaques Monasch uitte felle kritiek op het idee van de VVD. Aan Nu.nl liet hij maandag weten:

Bij gebrek aan visie ga je het maar over dit soort dingen hebben.

Ook zei hij:

Het suggereert een cultuurbeleid dat een zekere economische logica moet volgen. Dit kan niet de cultuurfilosofie van ons land worden”.

Geef een reactie

Laatste reacties (53)