103

VVD: terreur los je op met meer wapens op straat

Agenten moeten in vrije tijd dienstwapen dragen....Een zogenaamd goed middel om terreuraanslagen te verijdelen...Ondanks zelfde niveau terreurdreiging sinds 2013 ...Nationale Politiebond is tegen voorstel...

De VVD pleit ervoor om politieagenten niet alleen tijdens werktijd maar ook in vrije tijd het dienstwapen bij zich te laten dragen. Het zou op die manier makkelijker zijn om in te grijpen bij een terreuraanslag. Dat meldt het AD woensdag.

Tegen het AD zegt VVD-Kamerlid Ockje Tellegen: 

Agenten weten hoe te handelen, dat weten zij niet alleen onder werktijd. Politiemensen springen vaker in terwijl ze geen dienst hebben. Als ze de bereidheid hebben dat in deze situatie op vrijwillige basis ook te doen, graag.” 

Het idee komt van de politievakbond ACP. Het wapen zou onzichtbaar onder de kleding gedragen kunnen worden. Volgens de voorzitter Gerrit van de Kamp zouden agenten het niet kunnen winnen van een kalasjnikov maar is er met een dienstwapen meer kans op het redden van levens. 

Het gaat erom dat agenten wel iets kunnen ondernemen. Al kun je op deze manier maar één leven redden, dan is dat pure winst. Sinds de aanslagen in Parijs en de terreurdreiging in Brussel wil een meerderheid van de collega’s ook in privétijd bewapend zijn.

“Als er sprake is van een incident, kan een agent zich kenbaar maken door een armband om te doen. Daardoor weten burgers en geüniformeerde collega’s meteen dat het om een agent gaat.” 

In Parijs mogen agenten sinds de aanslagen de dienstwapens bij zich dragen. Volgens Tellegen moet de Nederlandse politie dat ook kunnen. Wel maakt ze een kanttekening dat het ‘veilig bewaren van een wapen voorwaarde is’.

De Nationale Politiebond (NPB) is niet voor het voorstel en vindt het te ver gaan. Agenten mogen nu al het dienstwapen mee naar huis nemen en in een kluis oppbergen. NPB-voorzitter Han Busker zegt:

Het is een ultiem middel. Met een gewoon dienstwapen haal je niet veel uit tegen een zwaarbewapende terrorist.”

De politiewetenschapper Jaap Timmer beaamt dat.

De vraag is of we willen dat een agent ingrijpt, terwijl hij geen portofoon of veiligheidsvest bij zich heeft. Als een politieman met zijn dochtertje door het park loopt en een wapen trekt, breng je zijn kind mogelijk ook in gevaar.” 

Het voorstel komt op het moment dat vele terrorisme-experts, waaronder Beatrice de Graaf, waarschuwen om het hoofd koel te houden en de angst niet de overhand te laten nemen. Ook is het actueel dreigingsniveau in Nederland onveranderd gebleven. Het is sinds maart 2013 door de inlichtingendiensten als ‘substantieel’ ingeschat. Wat betekent dat sinds het groeiende aantal jihadisten in Nederland de mogelijkheid bestaat maar het nog niet ‘reeël’ is. Het is niet helemaal duidelijk waar de VVD de noodzaak van deze extreme maatregel – voor Nederland – op baseert. 

Geef een reactie

Laatste reacties (103)