41

VVD-top achter PaarsPlus

VVD-leider Rutte sprak partijkader toe op bijeenkomst.

De VVD-top staat achter fractieleider Mark Rutte bij zijn gesprekken voor een paars-pluskabinet. De verwachting is dat Rutte de punten die belangrijk zijn voor de VVD uit de onderhandelingen sleept.

Het bestuur en de Kamercentrales van de VVD waren zaterdag bijeen in Soest om te praten over de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart volgend jaar. Hier heeft VVD-leider Mark Rutte het partijkader bijgepraat over hoe PaarsPlus vordert. Dat meldt de Volkskrant bij monde van een woordvoerder van de partij.

Hoewel de partij er vertrouwen in heeft belangrijke punten in de onderhandelingen binnen te kunnen slepen, worden er toch wat kanttekeningen geplaatst. VVD’er Henry Meijdam, voorzitter van de Kamercentrales van de VVD, het regionale vertegenwoordigingsorgaan, zei zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed dat een nieuw kabinet opp zoveel mogelijk punten bindende afspraken moet maken. Te veel zogenoemde “vrije kwesties” is “de bijl aan de wortel van het kabinet”, aldus Meijdam.

De informateurs Jacques Wallage en Uri Rosenthal pleiten juist wel voor vrije kwesties, oftewel politieke thema’s die buiten het regeerakkoord vallen en waarvoor partijen binnen de Kamer meerderheden moeten zoeken. Zo zou de rol van het parlement ook groter worden.

In het radioprogramma zei GroenLinks coryfee Ina Brouwer dat PaarsPlus “een goede kans van slagen” heeft. “Ik ben voorzichtig maar heb het gevoel dat er een doorbraak kan komen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (41)