107

‘VVD-top te laks bij aanpak Verheijen’

Update: VVD-leden kritisch over partijtop na bagatelliseren kwestie-Verheijen ... Na declaratieschandaal kan Verheijen ook verdachte van corruptie aan zijn c.v. toevoegen ... Limburgs bedrijf Taurus beschuldigt Verheijen van corruptie in zijn tijd als wethouder in Venlo

Het Limburgse bouwbedrijf Taurus heeft aangifte gedaan tegen VVD’er Mark Verheijen. Hij wordt beschuldigd van corruptie in zijn tijd dat hij wethouder in Venlo was. Dat meldt het ANP. Woensdagavond heeft het VVD-Kamerlid het werk neergelegd.

sitestat
Updates onderaan

In het verzoek tot strafvervolging staat onder meer dat ondernemer Wout Heijmans is tegengewerkt door Verheijen bij zijn poging om een bioscoop te bouwen in Velden. De Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol, die een bioscoop bouwt in Venlo, zou zo bevooroordeeld worden.

De Maastrichtse advocaat Richard Wagemans deed het verzoek tot vervolging namens het Veldense bedrijf:

Na de recente publiciteit rondom het Tweede Kamerlid Mark Verheijen heeft ook de directie van Taurus zich beraden omtrent haar positie en hetgeen haar gedurende acht jaar is overkomen waardoor een en ander in een totaal nieuw en ander daglicht is komen te staan”, schrijft Wagemans.

Heijmans probeert al jaren zijn bedrijf met onder andere een bioscoop uit te breiden. Hoewel hij daar in 2005 een vergunning voor kreeg, werd deze in 2010 door de gemeente Venlo vernietigd. Projectontwikkelaar Van Pol kreeg wel een vergunning om een bioscoop in het centrum van Venlo te bouwen.

Eerder kwam Verheijen al in opspraak vanwege zijn declaratiegedrag. In 2011 en 2012 heeft hij voor duizenden euro’s ten onrechte privé-uitgaven, campagnekosten en kosten voor het landelijke VVD-bestuur gedeclareerd bij de provincie Limburg. Hij werkte daar destijds als gedeputeerde van Provinciale Staten. Ook heeft hij zich voor een bijbaan vijf keer in de provinciale dienstauto naar de Randstad laten rijden, terwijl hij al reiskostenvergoeding ontving. Ook heeft hij bij een diner met toenmalig partijgenoot – en tevens van corruptie verdachte VVD’er – Jos van Rey een diner van 2.631 euro gedeclareerd. Bij dat diner was ook, je raadt het niet, projectontwikkelaar Piet van Pol aanwezig. Lees daarover hier meer.

Premier Mark Rutte en VVD-voorman Halbe Zijlstra hielden Verheijen vooralsnog het hand boven het hoofd. Volgens Rutte zou het NRC-artikel waarin het declaratiegedrag van Verheijen aan het licht werd gebracht, ‘opgeblazen en opgepompt’ zijn. Zijlstra noemde het ‘een serieuze poging om hem te beschadigen’. Beiden spraken direct hun steun aan Verheijen uit, al besloot de partij na een crisisberaad dat een interne commissie onderzoek moet doen naar de declaraties van Verheijen.

Update 21:44:
Het VVD-Kamerlid Verheijnen legt tijdelijk het werk neer. De reden hiervoor is de aanklacht tegen hem wegens omkoping door het Limburgse bedrijf Taurus.

Update: 18.30
VVD-leden hekelen de wijze waarop de partijtop de kwestie over het declaratiegedrag van Kamerlid Mark Verheijen heeft aangepakt. EenVandaag hield een onderzoek onder ruim 550 VVD-leden en trekt nu die conclusie.

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra en partijleider Mark Rutte hadden direct een onderzoek moeten instellen toen bekend werd dat Verheijen gesjoemeld heeft met zijn declaraties. In plaats daarvan noemden Rutte en Zijlstra de kwestie ‘opgeblazen’ en een ‘akkefietje’.

De jongerenafdeling van de VVD, de JOVD, noemde de reactie van Rutte en Zijlstra maandag al ongepast. Daar sluit zo’n 80 procent van de leden zich nu bij aan. Ook Verheijen kan op fors wat kritiek rekenen. Bijna een kwart van de ondervraagden vindt dat hij direct moet opstappen als Kamerlid, nog eens zestig procent vindt dat hij dat moet doen als uit het onderzoek naar voren komt dat zijn declaraties niet in orde waren.

Zie ook ‘De VVD wil wel hard zijn voor anderen, maar niet voor zichzelf

Geef een reactie

Laatste reacties (107)