97

VVD-top vreest electorale afstraffing

In de top van de VVD groeit de vrees dat de partij met premier Mark Rutte het lot tegemoet gaat van het CDA onder Jan Peter Balkenende. Dat zegt VVD-kenner Gerry van der List in de podcast Betrouwbare Bronnen. In 2010 halveerde het CDA, na acht succesvolle jaren.

Volgens Van der List is de VVD verworden tot een ‘lijst-Rutte’. “Hij krijgt weinig tegenspraak. Als hij voor de afschaffing van de dividendbelasting pleit, is er helemaal niemand in de partij die daartegen in het geweer komt. En als hij er dan van afziet, is er ook helemaal niemand die hem daar op aanspreekt. Rutte kan heel erg zijn eigen gang gaan.”

“De VVD is een succesvolle campagnemachine, maar inhoudelijk flets”, zegt Van der List. “Je kunt je afvragen of de koers van Rutte, die nu wel erg ver naar het midden opschuift en eigenlijk helemaal geen liberaal kompas lijkt te hebben, wel zo verstandig is. Zijn optreden bij de Algemene Beschouwingen was een opgestoken middelvinger naar de rechtse achterban van de VVD”, zegt Van der List. “Rutte is een goede teamleider, een goede spreker en een goede debater, maar niet iemand waar je echt staat op kunt maken. Hij verdedigt standpunten die hij de vorige dag nog bestreed.”

Volgens Van der List, die vandaag een boek publiceert over de VVD – Liberale Lessen, macht en onmacht van de VVD – is de partij teveel afhankelijk van Rutte. “Als het CDA bijvoorbeeld met Wopke Hoekstra over een tijdje een populaire lijsttrekker zal hebben en Rutte neemt afscheid, dan zou de VVD wel eens op de tweede of derde plaats terecht kunnen komen.”

Van der List ontdekte dat leden van de VVD-top intern nu al het advies krijgen om het rapport ‘Verder na de klap’ te lezen, waarmee het CDA in 2010 de val van premier Balkenende analyseerde. “De grootste fout die het CDA volgens dat rapport maakte, was het gebrek aan interne tegenspraak en het steeds maar volgen van het kabinet waarin de eigen partij de grootste was. Die problemen zijn nu ook duidelijk te signaleren in de VVD, dat ziet iedereen. Als later een VVD-commissie de neergang analyseert, zal ze ongetwijfeld met dezelfde mankementen aankomen.”

In 2011 stonden de toenmalige Kamerleden Ton Elias en Cora van Nieuwenhuizen (nu minister van Infrastructuur) op het punt om 32 Noord-Koreaanse vlaggetjes te bestellen om in de fractievergadering voor de neus van elk Kamerlid en de partijvoorzitter te zetten. Ze zagen er vanaf omdat ze vreesden voor een rel.

Geef een reactie

Laatste reacties (97)