45

VVD trekt zich terug uit EenVandaag debat

Durft VVD het duel met de SP echt niet aan?

De VVD doet maandagavond niet mee aan het laatste landelijke debat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het is onduidelijk waarom de VVD-leider Halbe Zijlstra wegblijft. Zowel EenVandaag, dat het debat organiseert, als campagneleider Klaas Dijkhoff (VVD) geven verschillende verklaringen.

Volgens Peter Kwee, parlementair eindredacteur van EenVandaag, wil Zijlstra niet  tegenover Emile Roemer, fractievoorzitter van de SP, komen te staan:

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra weigert met Emile Roemer in debat te gaan over het thema Zorg. Het coalitiestandpunt zal nu waarschijnlijk verdedigd worden door Diederik Samsom.

Zorg staat naast wonen en werkgelegenheid op het programma. Dat juist de VVD niet mee wil doen is voor EenVandaag onbegrijpelijk:

Zeker nu er heel veel taken overgeheveld worden naar de gemeenten. We begrijpen niet dat de VVD het regeringsbeleid op dit punt niet lijkt te willen verdedigen.

‘Onzin’ noemt Dijkhoff de verklaring van EenVandaag en verwijst in een tweet naar het optreden van Zijlstra en Roemer in Pauw en Witteman. Volgens de campagneleider doet de VVD niet mee vanwege de opzet van het debat:

De door de organisatie gekozen opzet en insteek gaf niet alle partijen evenveel gelegenheid duidelijk te maken waar zij voor staan in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen en bood onvoldoende toegevoegde waarde in relatie tot andere landelijke debatten in deze lokale verkiezingscampagne.

Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Arie Slob (ChristenUnie) doen wel mee.

cc-foto: Roel Wijnants

NOS: “VVD niet bij verkiezingsdebat EenVandaag”
MediaCourant: VVD boycot tv-debat EenVandaag
EenVandaag: Gemeenteraadsverkiezingen: debat tussen politici

Geef een reactie

Laatste reacties (45)