150

‘VVD vergroot integratieprobleem’

Taaleis voor het krijgen van een bijstandsuitkering verergert volgens de Raad van State het integratieprobleem … Vooral migrantenkinderen worden gedupeerd … Taaleis is bovendien in strijd met EU-regels

De VVD slaat totaal de verkeerde weg in als zij een wetsvoorstel indient om immigranten die het Nederlands niet beheersen geen bijstandsuitkering te geven. Dat oordeelt de Raad van State. Volgens het adviesorgaan zullen de problemen met migranten dan alleen groter worden.

VVD-fractievoorzitter Stef Blok wil de regels voor het krijgen van een bijstandsuitkering aanscherpen. Hij vindt dat migranten te gemakkelijk een uitkering kunnen krijgen. Officieel hebben migranten daar recht op als zij een ‘duurzame band’ met Nederland hebben, maar die uitleg vindt Blok te vaag.

Met het stellen van een taaleis slaat Blok echter totaal de plank mis. De Raad van State twijfelt aan de effectiviteit er van. Zo zouden vooral kinderen gedupeerd worden wanneer hun ouders geen bijstandsuitkering zouden krijgen. Ook verbieden EU-regels en andere verdragen het voeren van een taaleis. Turken en Marokkanen met een dubbel paspoort zouden bovendien niet onder de regeling komen te vallen.

De huidige regel stimuleert migranten al voldoende om Nederlands te leren vindt het adviescollege. Wie niet voldoende zijn best doet om Nederlands te leren wordt gekort op zijn uitkering.
Trouw: Raad van State kraakt VVD voorstel voor bijstand

Geef een reactie

Laatste reacties (150)