50

VVD verliest 11 zetels na presentatie regeerakkoord

Peiling Maurice de Hond: Bij de PvdA blijft 70 procent achter de partij staan. VVD-prominent Marcel Kummel klapt uit de school in gelekte e-mail

Het gepresenteerde regeerakkoord en dan met name de inkomensafhankelijke zorgpremie heeft een flinke deuk opgeleverd in het vertrouwen van de coalitiepartners. Onder de VVD-kiezers spreekt 56 procent van kiezersbedrog. Nog maar 55 procent van de mensen die 12 september op de VVD stemden, zouden nu opnieuw voor de VVD kiezen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Bij de PvdA is het vertrouwen ook geschaad, maar wel veel minder. 70 procent van de PvdA-kiezers zegt nu opnieuw op de PvdA te stemmen. Samen staan VVD en PvdA nu op 57 zetels. Dat zijn er 22 minder dan acht weken geleden.

Als er nu opnieuw verkiezingen gehouden zouden worden, wint de PVV bijna 15 procent van de VVD en zou met 4 zetels stijgen.

Het vertrouwen in de VVD is razendsnel gedaald. Dinsdag vond nog maar 29 procent van de VVD-kiezers dat hun partij kiezersbedrog heeft gepleegd. Het regeerakkoord heeft de groep VVD-kiezers uiteen gespleten. Kiezers die tegen het akkoord zijn, geven Rutte een 2 als rapportcijfers. Wie vindt dat Rutte geen kiezersbedrog heeft gepleegd, geeft de premier een 7.

De Hond verklaar de flinke daling van het aantal zetels van de VVD niet aan de slechte communicatie van Rutte. Volgens hem komt dat door het grote verschil van wat Rutte twee maanden geleden aan zijn kiezers beloofde en wat er nu in het akkoord staat.

Ook werd vandaag weer pijnlijk duidelijk hoe de tweestrijd binnen de VVD zich ontwikkelt. VVD-prominent Marcel Kummel klapte uit de school, blijkt uit een gelekte e-mail in handen van RTL-Nieuws.”Sorry. Allemaal bullshit! Om het maar even onparlementair te zeggen”, zo schrijft hij in de e-mail.

Kummel was ooit woordvoerder van fractievoorzitter Joris Voorhoeve. In de e-mail blijkt dat hij vindt dat de PvdA de makkelijk zijn zin heeft gekregen.

Uitgerekend de PvdA heeft de heilige huisjes binnengehaald ten koste van de VVD: nivelleren en de hypotheekrente aanpakken! Dat jullie niet precies weten wat de inkomenseffecten zijn is helemaal een godspe!

Ook Rutte krijgt er flink van langs.

En, vooral een lijsttrekker die de leden en de kiezer gewoon heeft bedrogen en een crisis deze week ook nog eens volledig laat ontsporen. Is dat leiderschap? Laat mij niet lachen”, aldus de boze VVD-er.

De fractievoorzitter in het waterschap Regge en Dinkel stelt ook de partijtop verantwoordelijk. Hij vindt dat de VVD-fractie gedwongen is akkoord te gaan met het akkoord.

En, ik kan niet aan de indruk ontkomen dat hier sprake is van regentengedrag van de top in optima forma. Wie niet voor ons is, is tegen ons.”, Zo sluit hij zijn e-mailaf.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (50)