59

VVD: Veroordeeld raadslid kan prima blijven zitten

René Waas vervalste in 2010 asbestrapporten, maar hoeft zich geen zorgen te maken om zijn zetel ... Fractievoorzitter: 'Het was geen verkrachting ofzo' 

De VVD is niet van plan het gemeenteraadslid René Waas van de Gelderse gemeente Heumen te ontslaan. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde Waase donderdag tot een werkstraf van 120 uur voor het vervalsen van asbestrapporten. De veroordeling is geen reden om hem uit zijn ambt te ontzetten, aldus de VVD-fractievoorzitter Harry Smeets.

Waas heeft een chemisch bedrijf dat onder meer asbestrapportages maakt. De rechtbank in Arnhem heeft geoordeeld dat Waas in 2010 asbestrapportages heeft vervalst. Hiermee heeft hij valsheid in geschrifte gepleegd. Naast de werkstraf krijgt hij daarom ook een boete opgelegd van 10.000 euro.

Smeets is bereid Waas nog een kans te gunnen in de gemeenteraad:

We gaan wel een keer goed praten over wat er nu precies is gebeurd, maar het is op het eerste gezicht een klassieke misstap. Iedereen maakt weleens een misstap in zijn leven. Als er nog een keer zoiets gebeurt, wordt het een ander verhaal […] Ik wil het niet goed praten, maar het is geen verkrachting of vermogensmisdrijf. Dat zie je ook aan de strafmaat. Hij is er zelf bovendien niet beter van geworden en geeft toe dat het een fout was.

Tegen Waas was een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een boete van 30.000 euro geëist. De rechter oordeelde milder omdat Waas een schoon strafblad had en de vervalsingen zich slechts in een korte periode hadden afgespeeld.

Gelderlander: Veroordeling raadslid VVD geen gevolgen

cc-foto:Judy van der Velden

Geef een reactie

Laatste reacties (59)