115

VVD vindt debat over Zwarte Piet in EU ‘bespottelijk en ongepast’

Europarlementariër Van Baalen eist dat het linkse blok het voorstel intrekt

Op 16 december staat in het EU-parlement in Straasburg een debat gepland over Zwarte Piet, samen met het Europees Netwerk tegen Racisme. De VVD eist dat dit overleg op initiatief van de linkse fractie wordt ingetrokken. Eerder heerste onduidelijkheid over het standpunt van de Partij voor de Dieren, maar die heeft laten weten niet achter het debatvoorstel te staan.

Volgens VVD europarlementariër Hans van Baalen heeft het EU-parlement niets te maken met de discussie over Zwarte Piet en het Nederlands cultureel erfgoed. Hij vindt het ‘bespottelijk en ongepast’ en zegt dat de linkse fractie van het Europees Parlement zich belachelijk maakt met dit voorstel.

Het overleg wordt georganiseerd door de Zweedse afgevaardigde van Europese fractie Unitair Links onder leiding van Malin Björk. Het thema is ‘Afrofobische stereotypen versus traditie: de kwestie Zwarte Piet in Nederland’. De Zweedse partij zit samen met de Partij voor de Dieren in een politiek blok, maar de PvdD laat aan Joop weten niet achter het voorstel te staan.

De PvdD is van mening dat het niet aan Europa is om zich nu in de Zwarte Pieten-discussie te mengen. Het staat andere partijen vrij om hier wel over te discussiëren.

Parool: VVD: Zwarte Piet-overleg in EU-parlement ‘bespottelijk en ongepast’

cc-foto: EU VVD

Geef een reactie

Laatste reacties (115)