Laatste update 29 april 2017, 13:36
137

Rutte overtuigd van integriteit in opspraak geraakte VVD-voorzitter Keizer

Update:
Premier en VVD-leider Mark Rutte noemt partijvoorzitter Keizer “zeker een integere man” die “adequaat” heeft gereageerd op de onthullingen die de onderzoeksjournalisten van Follow The Money (FTM) over de zakenman hebben gedaan. Rutte vindt dat de voorzitter gedurende het onderzoek naar zijn ongewone financiële handelen gewoon kan blijven functioneren en niet tijdelijk hoeft terug te treden. De premier vindt het ook niet echt een politieke kwestie, zo maakt hij duidelijk tegenover de NOS:

“Dat heeft niets met de VVD te maken. Er is ook geen sprake van strafrechtelijke vervolging. Ik vind het verstandig dat hij de integriteitscommissie nog even naar deze zaak laat kijken, maar volgens mij is dat ook echt voldoende.”

Sommige VVD’ers denken daar anders over:

Eerder: VVD-voorzitter Keizer geeft toe, vraagt zelf om integriteitsonderzoek

VVD-partijvoorzitter Henry Keizer heeft de integriteitscommissie gevraagd onderzoek te doen naar zijn acties. Dit maakte de partij via een persbericht bekend.  Vrijdagmiddag gaf Keizer een persconferentie bij zijn crematoriumbedrijf De Facultatieve in Den Haag. In een pdf die uitgedeeld werd geeft de VVD’er een uitgebreide verklaring.

Volgens eigen zeggen was het voor Keizer belangrijk om eerst zelf een uitleg te geven alvorens de commissie in te schakelen.

Ik vond het van groot belang, ook voor de onderneming zelf, om allereerst vanuit de onderneming de feiten naar buiten te brengen. Tegelijkertijd realiseer ik mij dat deze publiciteit vragen en onrust heeft opgeroepen over mijn functioneren als partijvoorzitter van de VVD. Om een einde te maken aan alle twijfel heb ik de Commissie Integriteit gevraagd om op zo kort mogelijke termijn onderzoek te doen.

Afgelopen week raakte VVD’er Henry Keizer in opspraak. De onderzoeksjournalisten van Follow The Money onthulden dat de wijze waarop de landelijke voorzitter van de VVD aan zijn miljoenenbedrijf was gekomen op zijn zachtst gezegd dubieus is. Tijdens een persconferentie beloofde de partij opheldering. De journalisten van Follow The Money werden echter niet uitgenodigd, en vervolgens aan de deur geweigerd. Kennelijk is de liberale partij geen fan van de persvrijheid.

Het bedrijf was, op basis van zijn jaarverslag, zo’n 31,5 miljoen euro waard. Keizer en zijn partners hebben er echter maar 12,5 miljoen voor betaald. Vooral gefinancierd door De Facultatieve zelf, 12 miljoen werd namelijk door het bedrijf als dividend uitgekeerd. De overige 470.000 euro werd door een lening aan de beheermaatschappij gefinancierd, waardoor Keizer en zijn partners uiteindelijk maar 30.000 euro betaalden voor het miljoenenbedrijf. Saillant detail: in de raad van commissarissen zaten oud-senator en –minister van de VVD Loek Hermans en VVD-senator Anne-Wil Duthler om een toeziend oog te houden.

Vandaag, bij de persconferentie wilde de Keizer de beschuldigingen van zelfverrijking weerleggen. ‘Er is absoluut niets van waar’ reageerde Keizer. Volgens hem zouden de schulden van het bedrijf niet meegenomen zijn in het onderzoek van FTM. Echter is de landelijke voorzitter heel selectief aan wie hij openheid van zaken wil geven. Onderzoeksjournalisten zijn kennelijk niet welkom, want FTM werd aan de deur geweigerd.

VVD houdt traditie in ere: wéér de grootste integriteitsschenders

Ook in 2016 was de VVD veruit de grootste als het gaat om integriteitsschandalen. Uit de jaarlijkse Politieke Integriteits-Index van Vrij Nederland blijkt dat vorig jaar vijftien VVD’ers zich schuldig hebben gemaakt aan zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Inmiddels ontstaat er een traditie: de VVD heeft voor het vijfde jaar op de rij de toppositie te pakken.

cc foto: screenshot NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (137)