132

VVD-wethouder: te veel losers in Amsterdam, halveer sociale huur

Update: Linkse partijen openen aanval op Wiebes ... Hoofdstad moet woonruimte creëren voor talenten van buitenaf om te compenseren voor de kanslozen die er nu wonen, aldus Eric Wiebes

Er wonen te veel mensen in Amsterdam ‘bij wie de sociale stijging niet slaagt’. , vindt VVD-wethouder Eric Wiebes, en dat moet veranderen. Wiebes’ oplossing: het aantal sociale huurwoningen in de hoofdstad halveren. Dan kan de stad meer huisvesting bieden aan talenten van buiten en die zorgen weer voor meer welvaart voor alle inwoners.

Update 12.20

De reacties op Twitter op het plan van Eric Wiebes zijn niet mis. Met name politici van partijen aan de linkerzijde laten weten het niet eens te zijn met de wethouder. Zo twittert PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman:

Mensen met lagere inkomens de stad uit jagen omdat de VVD ze niet succesvol genoeg vindt? Niet mijn idee van de stad versterken.

Wethouder Pieter Hilhorst (PvdA):

“Als je armere mensen de stad uit jaagt, stijgt het gemiddelde inkomen. Nogal wiedes. Maar dat heeft niks te maken met emancipatie. Wiebes vergroot op deze manier de segregatie die hij verfoeit.

Fractievoorzitter van de SP, Laurens Ivens, is blij dat zijn linkse collega’s hem bijvallen: “Goedzo, na GL verwerpt ook PvdA schofferende ideeën van Wiebes”, twittert hij. Fremke Roosma (GroenLinks) liet eerder via Twitter weten: “Lees met stijgende verbazing tweets over uitspraken Wiebes. Halveer sociale huursector in A’dam omdat mensen niet succesvol zijn?! #wtf”

Eerder:

Volgens Wiebes woedt er een internationale strijd om deze “keien”, zo meldt onder andere het Parool donderdagavond. Steden als Londen, Parijs, New York en Singapore doen er volgens hem alles aan om mensen aan te trekken die meer banen kunnen creëren. “Mensen die slim zijn, innovatief en ondernemend. Die nieuwe zonnecellen ontwikkelen, nieuwe winkelconcepten bedenken, apps maken of spijkerbroeken ontwerpen”, zo schetste hij donderdagavond in een lezing over zijn ideale Amsterdam in De Balie.

Amsterdam zou meer ruimte moeten maken voor deze talenten, met name op de woningmarkt. Momenteel bestaat de Amsterdamse huurmarkt voor 61 procent uit sociale huur (van de totale woonmarkt is het 47 procent), allemaal woningen voor mensen met een lager inkomen. Maar van deze losers zijn er al meer dan genoeg, vindt Wiebes:

Nu verlaten succesvollen de stad, terwijl degenen van wie de sociale stijging niet slaagt, achterblijven. Amsterdam heeft het hoogste percentage inwoners met een langdurig laag inkomen van Nederland.

Volgens de wethouder verliest de hoofdstad ook de middeninkomens, aangezien er alleen nog heel goedkope en heel dure woningen staan. Hoe het komt dat woningen in de vrije sector zo duur zijn dat de middeninkomens die niet kunnen betalen, wordt uit het verhaal van de wethouder niet duidelijk. Of je de middeninkomens terugkrijgt door meer woningen die dure vrije sector op te gooien wordt evenmin duidelijk. Maar volgens Wiebes zou de stad meer “in balans” zijn met dertig procent sociale huur.

Parool: Wiebes: halveer sociale woningbouw Amsterdam

Geef een reactie

Laatste reacties (132)