30

VVD wil Benelux opblazen

Nederland moet meer betalen, dus weg met de Benelux!, aldus de VVD

Na de EU, de provincies en de gemeenten heeft de VVD de pijlen gericht op de Benelux als ‘geldverslindend’ overheidsapparaat. De liberalen gaan donderdag in de Tweede Kamer voorstellen om de taken van het sinds 1944 bestaande samenwerkingsverband in te perken. Met ‘taken’ wordt vooral het geld bedoeld dat naar de Benelux gaat. Door een minieme verdragswijziging zou Nederland namelijk meer moeten gaan bijdragen aan de samenwerking. Voor de VVD genoeg aanleiding om het hele instituut op te heffen, zo meldt NRC Handelsblad dinsdag.

NRC schrijft dat de VVD niet per se tegen samenwerking tussen België, Nederland en Luxemburg is. Dat hoeft echter niet via een speciaal instituut. Als zich problemen voordoen kan dat ook door de direct betrokken departementen in de drie landen worden aangepakt, stelt VVD-Kamerlid Mark Verheijen. Hetzelfde geldt voor politieke samenwerking. Regionale samenwerking kan ter plekke worden geregeld. 

Momenteel wordt het hoogste beslisorgaan van de Benelux gevormd door het Comité van Ministers. Het Comité van Ministers telt ten minste één vertegenwoordiger op ministerieel niveau van de drie landen. De samenstelling van het Comité van Ministers kan veranderen afhankelijk van de agenda, zo is te lezen op de website van de Benelux.

Doorn in het oog van de VVD lijkt vooral het Benelux-secretariaat. Het in Brussel gevestigde secretariaat kan volgens de partij drastisch worden ingekrompen van ongeveer zestig mensen tot een handjevol medewerkers, zo schrijft NRC.

Voorts moet het Benelux-parlement worden opgeheven. Daarin zetelen momenteel parlementariërs uit de drie partnerlanden, waaronder Kamerleden van de VVD Henk Beckers en Ingrid de Caluwé. 

De Kamervergadering van aanstaande donderdag gaat eigenlijk over een kleine wijziging in het Benelux-verdrag, waardoor Nederland jaarlijks 358 duizend euro meer gaat bijdragen. De VVD grijpt deze verdragswijziging aan om het hele instituut ter discussie te stellen.

Bij een discussie over het nut van de Benelux in het Beneluxparlement onthield de Nederlandse delegatie zich onlangs van inhoudelijk commentaar. De Nederlanders wilden het debat van donderdag afwachten.

Naar nu blijkt kan de VVD in de Kamer rekenen op steun van SP en PVV. Daarmee is er een Kamermeerderheid is voor het afslanken van de Benelux, aldus NRC. Coalitiepartner PvdA vindt weliswaar dat er kritisch naar de Benelux moet worden gekeken, maar “we moeten wel voorkomen dat het kind met het badwater weggegooid wordt”, zegt Pvda-Kamerlid Michiel Servaes.

NRC: VVD opent aanval op Benelux – partij wil taken flink beperken

Foto voorpagina: Renners passeren het monument dat het middelpunt van de Benelux markeert tijdens het profcriterium de Acht van Chaam.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)